вторник, 6 април 2010 г.

Колко струва вашият сайт

Миналата седмица попаднах на пост при slavunchoИкономика на абсурда и научих, че цената на Facebook e $35 милиарда.
Спомних си, че бях попадал на два сайта, където всеки можеше за научи колко струва неговият блог. Реших, че ще е интересно и за вас.
Според оценката за личният ми блог – Нямам идея от първият сайт, ако воденето на блог се разглежда като труд, ще умра от глад.
$433 за повече от година, си е смешен резултат.
Вторият сайт, обаче ме изкарва относително богат човек-$129,595.
Можете да проверите на каква сума се оценяват и вашите сайтове.

http://www.cubestat.com/

http://directory.sootle.com/website-worth/

Всъщност това не са реални суми. Не зная каква е цената на сайт в България, а и не ме интересува. Оценката се обезмисля още повече, когато става въпрос за личен блог.
Всъщност поводът да пиша е друг. Преди седмица говорих с един познат блогър и той първоначално ме шокира с думите, че блогъри се продават на килограм. Свикнали сме с клишето, че блоговете са носители на морал и коректив на обществото, но дали е така?
Може би трябваше да пиша в личният си блог, защото връзката с оценката на сайта е, мнението ми, че истинската цена на сайта е тази на неговият автор.
Искам да подчертая, че тук не става въпрос за печеленето чрез реклами в сайтовете. Това е избор на всеки и това, че аз не го правя, не е нито преимущество, нито недостатък. Там нещата са ясни и точни. Рекламните карета са създадени точно за това.
Само на два пъти съм бил шокиран от този вид реклами.
Първият път беше, от един блог, в който се твърдеше, че всички приходи от реклами, ще отидат за нуждаещи се деца. Кликвах върху всяка, че и се връщах по няколко пъти на ден. После надписът изчезна, а останаха само рекламите. Без обяснение...
Авторът е с доходи, доста над средните в България и това ме шокира допълнително.
Вторият път беше с рекламите на „Нова зора” преди изборите. Една седмица след стартирането им, се знаеше източникът на парите и начинът да се блокират тези реклами. Странна гледка беше, във блогове на „демократи” , над публикации громящи „триглавата ламя”, да се вее кротко едно червено-черно банерче. Зная със сигурност, че повечето от тези „демократи”, също бяха добре материално за българските стандарти. Така и не повярвах, повече на нито една дума в техните блогове.
Казват, че парите не миришели, но в двата описани случая усетих неприятна миризма.
Миналата седмица, когато познатият блогър ми каза, че блогърите се продават на килограм, се замислих и признах, че напоследък попаднах на доста такива случаи.
От откровени статии за реклами на фирми, нямащи нищо общо със сайта и се стигне до съвети, как да се ухажват(купуват) блогърите.
Последното беше в краят на миналата седмица, когато попаднах на статия в блог, който следях с интерес, на реклама на второстепенно хотелче. Замириса ми отново и спрях следенето на блога.
Както казах в началото, може би трябваше да пусна този пост в личният си блог. Тук обаче, гостите са повече хора с лични блогове, а и начинаещи попадат чрез Google и мисля, че ще бъде по-полезен.
Проверете колко струва вашият сайт , но не забравяйте:
Един личен блог струва толкова, колкото авторът му и нито стотинка повече. При условие, че оценявате себе си в пари, разбира се.

.

6 Коментара:

frog and roll каза...

Това за Нова зора в демократски блогове направо ме застреля. Хубаво се посмях, хахааа! :) Любопитно ми е кои са те.

Aquawoman каза...

Много ми стана грозно от първия разказан случай. Да печелиш на гърба на децата е грешно и подло. Но съм сигурна, че един ден се връща..

Владимир Кабрански каза...

frog'n'roll , ще се въздържа. Доста време има, но съм сигурен,че ще ги видиш пак при следващите избори:) Не мога да се въздържа, обаче да спомена,че един "популярен" философ, "демократ" и "стълб на морала" извади от девет кладенеца вода, за до оправдае и дори да се похвали с това си действие. Повече жокери няма да давам.
Aquawoman , май вече не вярвам,че всеки си плаща:(

Алиса каза...

Тая проверка на цената наистина не е реална, но пък е страшна залъгалка:)))

frog and roll каза...

Брей! Владо! Направо ме хвърли в оркестъра, аахаахааа! Трябваше да направиш скрийншот. :)

Bomiauto_Marketing каза...

Проверката с цената е повече като опция на определени сайтове да привлекат посетители, защото за съм пробвал в много такива подобни и все различни резултати. А има нещо друго не забравяйте - Един сайт струва толкова, колкото може реален купувач да даде за него. Няма ли купувач няма и цена това иначе всичко се продава стига да има кой да го купи.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo