вторник, 20 април 2010 г.

Свободни изображения в интернет

Когато направих блог едно от нещата, които ми е създало най-много съмнения и използването на изображения в блога. В много блогове се процедира, като просто се сваля от Google, изображението което приляга на текста и се използва без повече въпроси.
Има цели сайтове, които са пълни с изображения със неизвестни авторски права. Някои от тях слагат дори и логото си, а отговорността прехвърлят на потребителите си.
Самият аз съм свалял такива изображения за лична употреба, но качването им в блоговете си, въпреки че не са комерсиални е граница, която не мога да прекрача. За обозначаване на правата над изображенията и текстовете в България , почти винаги се използват различни модификации на Creative Commons договори, един от вариантите, на които може да видите ТУК.
Принципът е, че повечето сайтове дават право за копиране и използване, при точно определени условия. Едно от задължителните е признанието на авторството, указано с линк или текст. В много случаи, обаче се изисква и разрешението на авторът, което усложнява нещата, а аз нямам излишно време за това.
Единствено напълно свободни за използване са изображенията с лиценз Public domain.
В началото потърсих в интернет сайтове за изображения, които мога да използвам без ограничения и губене на време и най-препоръчван ми беше Flicrk.
Оказа се обаче, че повечето нещата там, не са свободни, а има доста ограничения поставени от авторите. Това не пречи на много хора да ги използват без излишни скрупули, но аз се отказах.
Опитах и търсене в Google с опциите за разширено търсене, но резултатите са много малко.





Затова предпочетох да не си губя времето и рядко използвам някое изображение. Все пак намерих някои места, където изображенията са предимно или изцяло обществено достояние. Преди да използвате, обаче някое изображение, все пак погледнете лицензът му. Препоръчително да укажете, че изображенията са обществено достояние, за да могат и други хора да ги използват при същите условия.
За съжаление нямаме такава база от свободни изображения в български сайт. Ако някой знае други подобни сайтове, след проверка ще допълня списъкът.

http://www.public-domain-image.com/


http://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain_image_resources


http://gimp-savvy.com/PHOTO-ARCHIVE/

http://www.pdphoto.org/

http://www.wpclipart.com/

http://acobox.com/

.

1 Коментар:

Рада Скакалова каза...

Подобни сайтове:
https://www.pexels.com/de-de/
https://www.freepik.com/freepik-exclusive-vectors

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo