понеделник, 13 юни 2011 г.

Проверка на сайт за вируси

Напоследък попаднах на много случаи, когато се съобщава за заразен сайт. В някои, това е така, в други причината не е в сайта, а във вида, версията и настройките на браузъра или антивирусната програма.
Понеже самият Windows е и се държи, като един голям вирус, мерките за сигурност, често преминават нормалните граници и се презастраховат излишно. Познавам хора, които от години са в нета под Windows и не използват НИКАКАВА антивирусна програма, без последици за тях, но това е друга и дълга тема. Тема за поведението на потребителите в нета.
В този пост ще посоча няколко начина да разберете, дали вашия или друг сайт са заразени и опасни за вас и другите. На практика в Blogger , не съм виждал подобно нещо, но теоретично е възможно някой скрипт от приложение да създаде проблеми на гостите. Най-често тревогата идва от някои браузъри, които засичат линк на заразен сайт от блогрол или приложение, но вместо него, обявяват самият сайт за опасен.
Обаче тези браузъри не реагират във Facebook, където заразни приложения са ежедневни. Ето два примера:




Приложението със снимките се разхожда от месеци във Facebook, а единствената реакция е, от време на време да се премахва по някой негов линк. Жълтите и червени кръгчета до линковете, са от една приставка за Mozilla Firefox, която намерих наскоро - Web of Trust - Safe Browsing Tool . Когато всичко е наред, цвета е зелено, а същите кръгчета се показват и при търсене в Google. Ако се интересувате, можете да си я инсталирате от

ТУК.
По-уязвими са сайтовете на отделен сървър, където потребителя може самостоятелно да качва файлове. Ако сървърът е и на собствен компютър, възможността зараза от компютъра да се пренесе и на сайта е голяма.
Първата проверка може да направите, чрез Google. Трябва да заредите следния адрес в адресната лента на браузъра си:

http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=

Преди да заредите, след „=“ допълнете адреса на сайта, за който търсите информация (без http:// ) .
Друг начин е с онлайн сканиране. Ето два адреса, където можете да го направите, имайки адреса на сайта.

Virustotal – Може да проверява и файлове. За сайт, първо изберете- Submit a URL

Burbon.ru

1 Коментар:

Петьо Гергов каза...

Благодаря, много полезно.:ш

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo