понеделник, 18 април 2011 г.

Подаване на сигнал до Google

В последните месеци, краденето на материали и всякакви други некоректни постъпки в нета, като че ли се засилва. Причините са много, но основната остава безнаказаността на крадците. Пострадалият остава единствено със съчувствие, а крадеца дори да бъде хванат и принуден по някакъв начин да премахне откраднатите материали или затвори сайта, след седмица се появява на друго място и отново прави същото.
Писал съм и преди, за начините за реагиране в такива случаи – Какво да правим при кражба на съдържание. Не е изчерпателно и в нета има по-добри неща. Ефективна защита, обаче няма.
Това не означава,че трябва да се примиряваме. Дори да не сте определили изрично правата за ползване в свой блог, никой няма право да краде създаденото от от вас.
Някои хора заявяват,че позволяват свободното ползване, на техните материали. Това е тяхно право, както и това на други, да защитят създаденото от тях.
За съжаление съдебното отстояване на правата е дълъг и сложен процес, а нарушителите се отървават леко, но вярвам, че рано или късно нещата ще се регулират.
Затова днес ще дам два адреса, на които можете да докладвате за кражба или други действия, нарушаващи законите и етиката в мрежата.
Първият е по-общ и се отнася не само за кражба на съдържание:

Премахване на съдържание от Google

Вторият е директно за кражба на съдържание:

Подаване на сигнал за предполагаемо нарушение на авторски права

В двата случая ползата ще е, че откраднатите материали няма за излизат при резултатите от търсене, но това не винаги спира крадците.
Още един линк, този път към български сайт за докладване на нарушения в мрежата.

Борба с компютърни престъпления | Cyber Crime

5 Коментара:

bozho каза...

Бе то хубаво, ама го има и обратният вариант. Напишеш нещо, някой го крадне, а после те докладва в google и те блокират.

Тук не помага и датата на публикуване, защото гугъл може да е индексирал статията на крадеца преди твоята, ако неговият сайт има по-висок рейтинг е напълно възможно.

Владимир Иванов (krizt) каза...

Доколкото зная напоследък проверката е от човек. Поне тога което съм чел скоро, недостатъка е, че се бави доста, но не и от фалшиви репорти.

troubadour каза...

Винаги може, ако му се занимава на човек и е достатъчно див, а в случая са го накарали да бъде, да отиде под статията си, само че в чуждото място и да започне да се разправя. Ще го трият, ще го обиждат, ама в крайна сметка може поне да махнат статията или да действат коректно и да напишат какъв е източникът и кой е авторът.

Иначе не мисля, че краденето се е засилило... просто явно ни прави по-голямо впечатление, а и самите автори започнаха да разбират точно колко са били крадени в последната година и половина. Преди може да не са се интересували, дори да не са знаели, ама сега вече не могат да се правят, че не го виждат, след като постепенно всички се събираме на едно място и човек си отворят някой сборен сайт (свежо, топблог и др.) и види своята статия, добавена от друг сайт.

Omnia каза...

Запазих си всички линкове, които си дал и благодаря за положеният труд! :)
Последно време чета всичко по въпроса и мога да кажа, че тук е най- добре обяснено и насочено, ще ми е от доста голяма полза за в бъдеще :), тъй като съм се нахъсала към разправи с разните му там плагиати и доста време вече ме държи ентусиазма да се занимавам с тях :)

Владимир Кабрански каза...

@Omnia , дано ти помогнат и преди всичко да запазиш енергията си. Аз вече съм уморен от такива. Не съм описал и още един начин. Преди година един използваше емисията, не само на моя блог. Потърсих в Google и навсякъде където излизаше линк към неговия сайт и имаше възможност да се остави коментар, наспамих :и .

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.

За мен

Моята снимка

Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, всеки ще има по две!
Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo