понеделник, 14 март 2011 г.

Грешки при смяна на шаблона в Blogger

Вече съм писал за смяната на шаблон в Blogger и в поста смяната с външен шаблон е описана точно, но от тогава някои неща се промениха и се налага да пиша отново.
Първо вече има възможност да се оформи нов уникален шаблон с вградения инструмент – Инструменти за дизайн. В началото бях скептичен, към този инструмент, защото блоговете започнаха да изглеждат еднакво, но след като разучих възможностите му, мога да твърдя, че е отличен. С малко въображение и опити, всеки може да си направи индивидуален и неповторим шаблон. Притурките се запазват и единственото нещо, което трябва да се добави са кодовете за бутони, скриптове, тагове и фавикон, които са добавени в самия шаблон. Това често се забравя.
Това е първата от няколкото грешки, на които искам да обърна внимание в този пост.
Следващите грешки са при смяна с външен шаблон. Преди време и аз съм препоръчвал, преди смяна на шаблона да се изтегли резервно копие. Само, че то не е достатъчно за възстановяване на оригиналния вид. Затова е хубаво, да имате записани в текстови документ и всички кодове на притурките, блоговете от блогрола и кодовете на бутони, тагове и фавикона. Не винаги при опит за възстановяване, те се конфигурират правилно. Блогрола, например се появява като притурка, но е празен.
По ефективно от изтеглянето на шаблона е, докато правите промени по кода, да ползвате двата бутона отдолу- Визуализация и Изчистване на редакциите. Така ще виждате бъдещия вид и ще можете да запазите кода, ако нещо не ви хареса, без загуби.Друг проблем, на който попаднах се появява при качване на готови шаблони от външни сайтове. Често в тях също има притурки, част от които при смяна на шаблона остават, но не могат да се премахнат или конфигурират. Изходът е преди да се качи, такъв шаблон да се изчисти от всички притурки, което може да се направи в пробен блог.
Същият дефект се получава и когато се опитвате да възстановите шаблона с изтеглено копие, ако междувременно сте правили промени в притурките. Затова е хубаво да такова копие също да качите в пробен блог и да изчистите от притурките, а всички важни неща да съхранявате отделно на текстови документ.
Досадно е, но може да ви спести хиляди главоболия и часове допълнителна работа. Дано съм бил полезен.

3 Коментара:

Lili каза...

Здрасти Владо :)
Тъй като подържам няколко блого и ми се налага от време на време да сменям шаблоните , ще те поправя за бутон Визуализация.И аз си мислех,че само като преглеждам обновлението с външен шаблон няма да има никакви промени в настоящия, но се оказа че греша.След визуализиране на повече от един нов външен шаблон блогролът изчезва.Пробвала съм и го твърдя от опит.
Поздрави,
Лили

tcvetelinka каза...

Аз изпадам в стерс, когато реша да сменям шаблона, затова май от една година не съм го правила. Бях загубила и кодове и притурки и сатана една каша... :ц

Владимир Иванов (krizt) каза...

@Lili , благодаря за допълнението. Наистина и това не работи при смяна на шаблона. Преди време се излъгах от такъв съвет. Тук имах предвид, когато правя промени в кода на самия шаблон, без да го сменям с друг.
@tcvetelinka, всеки път при смяна е така, но не е толкова опасно. Направи си пробен блог, затвори го и като се упражниш там за няколко часа притесненията ти ще отминат. Не е толкова страшно.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.

За мен

Моята снимка

Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, всеки ще има по две!
Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo