събота, 24 септември 2011 г.

Пренасочване на емисията на блога през FeedBurner

Отдавна съм обещал да напиша този пост, но все отлагах и нямах време. Причината е, че поста е с няколко скрийншоти, а това ми е досадно, но има и друга. Донякъде ми омръзна да пиша тук и да споделям опит, а само часове след това да виждам в блоговете същите грешки, заради които съм писал. Но, дойде време и за този пост.
Всеки блог има RSS емисия. Тя е удобен начин, за споделяне на написаното. За много хора е по-удобно, да четат материалите през различни четци на емисии. Емисията е полезна и задължителна за да могат хората да разбират кога публикувате нов пост в своя блог. Ако нямате емисия или я спрете, постовете ви няма да се показват автоматично никъде. Много агрегатори и приложения работят точно с емисията. Например- Списъкът за четене в Blogger, притурката за любими блогове, ТБЛ и Networkedblogs.
Всеки блог в Blogger има такава емисия, която е активирана в пълния си вид по подразбиране. Ако се интересувате, може да погледнете един мой стар пост:

RSS емисия на блог

Ако сте в Blogger и не знаете адреса на емисията си, той е следния:

http://URL на вашия блог /feeds/posts/default

FeedBurner е по-удобен начин за конфигурирана на емисията, а и дава статистика на абонатите. За да създадете и конфигурирате емисия, се логнете в профила си в Blogger и отидете на следния адрес:

FeedBurner

Ще ви се отвори следния прозорец, където добавете емисията на вашия блог, където съм отбелязал със стрелка, сложете отметката и натиснете NEXT.



В следващия отворен прозорец можете да коригирате името на емисията. Системата ви предлага само име и препоръчвам да не го пипате. Ако все пак го променяте, избягвайте прекалено дълги имена, главни букви, тирета и подобни. След като сте оформили името, отново натиснете NEXT.



В следващите прозорци, ако не знаете какво правите, натискайте NEXT, докато се отвори долния прозорец. В него кликнете на Publicize.



Изберете в менюто отляво Awareness API.



В следващия прозорец, кликнете на Activate, за да направите новата емисия публична.



Остава последната стъпка. Отидете в Таблото за управление на Blogger. Изберете Настройки- Емисия на сайта и в полето -URL адрес за пренасочване на емисията с публикации, поставете адреса на новата емисия от FeedBurner. Последната стъпка е да запазите промените.
Надявам се, че съм бил полезен.

4 Коментара:

Ivan Hristov каза...

:Ш Владо, благодаря ти за труда, който полагаш! И смея да кажа, че не е напразен. Който има съвест ще оцени направеното от теб по достойнство. Аз лично съм благодарен, въпреки че не коментирам всяка твоя публикация, но се възползвам от техническите ти съвети. Благодаря ти, че винаги проявяваш отзивчивост и помагаш на не дотам можещи като мен.
С публикациите си помагаш на много блогъри и не е лошо всеки да изрази своята благодарност поне с един коментар.
Бъди здрав и приеми моята лична благодарност!

Владимир Кабрански каза...

Иван Христов , благодаря! Зная, че макар и малко хора са намерили тук полезни неща.

DESSS каза...

Благодаря и аз... Тук наистина има много полезни неща... Браво Владимир.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo