четвъртък, 16 септември 2010 г.

Какво да правим при кражба на съдържание

Миналата седмица попаднах на поредният случай на кражба на съдържание. Това винаги го е имало и е едно от нещата, които са най-неприятни и най-трудно решими при блогването.
За съжаление защита няма. Много трудно е някой да си защити правата, а хората, които копират знаят, че това е така.
Често пъти жертвата дори не разбира и такива неща се откриват случайно. Много от жертвите, не знаят какво могат да направят в такива случаи.
Затова ще се опитам да кажа, каквото аз зная , без претенции, че това е най-доброто и най-правилното.
На първо място поставете на видно място правилата за ползване на съдържанието на вашият блог. Удобни типови форми са тези на Creative Commons, каквито използвам в моите блогове. Можете да изберете, различни форми, да ги допълните с текст, или пък направо с кратък текст на определите правилата. Обърнете внимание, че Creative Commons, не са страна по договора. Свободен текст върши същата работа.
Наскоро прочетох една полезна статия, за защитата от копиране и мисля, че ще ви е полезна.

Да защитим материалите си от кражба


Установи ли сте, че някой някъде, е копирал ваш материал, без да спази правилата, които сте определили. Един от начините да проверите е инструмента за дублирано съдържание на Cloxy. Не е идеален и не дава всички резултати, но върши работа.
Понякога откриването става случайно, защото никой не се рови по цял ден в нета за да проверява. В един блог има стотици постове е това е непосилна задача. Или пък познат е видял ваш текст, с чуждо име отдолу и ви се обади. Какво да предприемете.
Първо опитайте се да влезете в контакт с собственика на блога. Макар и рядко, се случва това да е резултат на незнание. Много хора още мислят, че всичко в нета е за тяхно лично ползване.
Ако контактът не даде резултат, информирайте големите търсачки, защото е възможно, да стане грешка и да бъдете наказани вие.
Ето една много добра статия по темата, където са дадени и местата където може да подадете сигнал:

Крадат съдържание от мен. Какво да правя?

Следващата стъпка да потърсите, къде е качен линкът. Социални мрежи, агрегатори, блог каталози. Уведомете администраторите на сайтовете. Повечето ще реагират бързо и точно.
Не се примирявайте и не оставяйте нещата така. Някой ще каже, че му е все едно дали го копират и крадат. Само, че нещата не опират само до вас. Утре ще видите в същият сайт, материал на познат и приятел. Дали и тогава ще ви е все едно?
Накрая още един ефикасен метод. Миналата година, заради многото копирания Gloxy-Floxy, го приложи с успех. Под всеки пост излизаше надпис с имената на крадците. За около месец, кражбите престанаха.

6 Коментара:

marta каза...

Неприятен проблем, за съжаление много пъти ми се е случвало. От опит мога да кажа, че ако успеете да се свържете с “крадеца“ проблема бързо се решава, особено ако в сайта му има гугълски реклами :а
Иначе работи и подаването на сигнал в блогър, но процедурата е много дълга и на мен лично не ми се занимаваше.

Gloxy-Floxy каза...

:а Това със скрития текст от първата страница ми хареса, защото шансът да остане незабелязано е почти 100%, ще го пробвам. То е ясно, че може да послужи единствено като доказателство при някоя разправия и то на първо четене, докато не го изтрият. :ф

Gloxy-Floxy каза...

... от първата статия, не страница,извинете.

tcvetelinka каза...

Нямам думи аз..Напоследък доста зачестиха случаите и с мой познати от нета.
Безгрешни хора няма лично аз се старая да не нарушавам авторските права на другите, но съм изумена от начина по който със замах се копира и се изкарват пари може и слава на гърба на другите по-едни или друг начин. Дори може да те копират е нещата ти да не попаднат в интерент и ти самият след време да видиш книга издодена с твоите неща или пък нещо друго ...

Владимир Иванов (krizt) каза...

@marta,контакта дава резултат, ако е аматьор, който го прави за първи път, наче се правят на разсеяни.
@Gloxy-Floxy , пробвай го :а
@tcvetelinka ,виж при книга е по лесно. Там зад книгата стои физическо или юридическо лице, което можеш и да съдиш. Трудно се доказва връзка в нета, дори ако е сложено истинското име.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.

За мен

Моята снимка

Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, всеки ще има по две!
Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo