четвъртък, 26 август 2010 г.

Оформяне на заглавката на блога

Новият инструмент за Дизайн на Blogger е удобен и лесен, но напоследък голяма част от блоговете, започнаха да изглеждат еднакви.
Думата по-скоро не е еднакви, а еднотипни. Един от начините да персонализирате изгледът на вашият блог, е добавянето на изображение в заглавката. Това може да се направи от Табло за управление- Дизайн –Елементи на страницата. Избирате опцията за редактиране на Заглавката. Използвайте опцията -Зад името и описанието.За целта първо трябва да изберете подходящо изображение. Ако нямате собствено, потърсете в нета. Преди да го използвате, се уверете, че не нарушавате ничии авторски права. Хубаво е изображението да е с лиценз Public domain.
Следващата стъпка е да качите изображението, но често то не е подходящо по размер и стои като кръпка, или е прекалено голямо и измества страницата надолу.
Обработката на изображението е лесна, за тези които са на ти с компютрите. Дори и хора без особени умения, могат да го правят. Не трябват дори и специални програми. Ще покажа как става това с една програма, която върви в комплект с почти всеки офис пакет Microsoft office. Програмата се нарича Microsoft office Picture Manager. Ако я няма на десктопът ви, потърсете а във Всички програми - Microsoft office - Microsoft office Tools.
Иконката на програмата изглежда така:


Избрал съм изображение и съм го отворил с програмата. Натиснете горе бутонът Edit Pictures.

От дясно ще се отвори прозорец с опциите.
-Автоматично коригиране –става само за леки подобрения, но не винаги дава истинско подобрение.
-Корекцията на светлината и контраста не е с големи възможности.
-Коригиране на цветовете – отново не е на висота.
-Изрязване- това е най-полезната опция
-Завъртане – има го във всяка графична програма.
-Премахване на ефекта „червени очи”.
-Промяна на размерите –отново полезно.
-Компресиране – малко програми го имат, но е много полезно, когато се слага изображение в текстов документ.
Да започнем изрязването на изображението. Кликваме на Crop и около изображението се появяват ограничители, които можем да преместваме с мишката. Другата възможност е с цифрово задаване на изрязването от полето вдясно. Избираме частта, която ще използваме и запазваме промените.

Изображението обаче, още не е готово за качване. Ако го качите с тези размери, няма да попълни цялата заглавка. За целта използваме опцията за оразмеряване. Изображението трябва да е еднакво или по-широко от широчината на вашият шаблон. Ако тя е 1000 рх, то напишете в полето вдясно за широчина 1000 и натиснете ОК. Записвате промените и изображението е готово.Ако изображението е по-широко от шаблонът ви, няма смисъл да се оразмерява. Просто при качване, използвайте опцията –Свиване за побиране.
Не е трудно, а придава индивидуален вид на вашият блог.

2 Коментара:

Violka-Antevasin каза...

Много полезно за такива неуки като мен!! Благодаря!!! :ш

Маги каза...

И на мен ми беше много полезна статията, веднага си редактирах настройките, благодаря Владо!

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.

За мен

Моята снимка

Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, всеки ще има по две!
Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo