неделя, 7 март 2010 г.

Оформление на изображения в Blogger

Преди време Ondine попита тук за хубави картинки за twitter. Не можах да и помогна, защото самият аз се чувствам странно там и не зная почти нищо. Наскоро, обаче потърсих и попаднах на един сайт, където има много, ама наистина много. Можете да си изберете ТУК. Подбрах и няколко, които ми харесаха, за да ги добавя тук.
Това е и повод, за да пиша за оформлението на изображенията в Blogger. Но първо изображенията:
























Дори за начинаещите качването на изображения в Blogger, не би трябвало да е проблем.Отдолу са две изображения, където съм подчертал опциите за оформление на размерът и разположението. Особеното е, че при качване на изображение, то се появява най-отгоре, а това определено затруднява оформлението на постовете.










.





Друг проблем е пак, точно това автоматично подреждане и оразмеряване. За да се получат подредени горните изображения, се наложи да променя допълнително размерите им ръчно.
За групата изображения за twitter, първите три съм качил с малък размер, последователно-вляво, вдясно и в центъра и съм намалил допълнително размерите им. При по-тесен шаблон щеше да се наложи да ги намаля още, за да се подредят на един ред.
Втората група са качени със среден размер, отляво и отдясно, но се наложи да коригирам размерът им пак с намаляване, за да се поберат на един ред.
Всяко изображение при качването се преобразува в HTML код:



С червено съм маркирал местата, където можете да правите промени смело. Първото е за разположението-center,left, right. Вторите цифри определят отстоянието до текста и рамката на поста в пиксели. Третата и четвъртата стойност, определят размерите- широчина и височина на изображението. Последната стойност е за дебелината на рамката, но това зависи и от шаблонът, който използвате.
Стигнахме и до последното- видът на изображенията в Blogger. Според написаното от компютърът може да качите всякакъв тип изображения и това е вярно. Проблемът е, че при качване на анимирани изображения от компютърът, те губят ефектите си.Изходът е да ги качите използвайки другата опция -Добавяне на изображение от интернет(добавяне чрез URl адрес).
Такива изображения обикновено се използват за украса на блоговете и има сайтове,в които ги предлагат специално за тези цели. Скоро Таня Джекова - K.I.S.S,беше попаднала на един много добър ТУК.
При качването с URL адрес, изображението също се трансформира в HTML код, който можете да редактирате, както беше обяснено по-горе.
Има и друг начин. Отдолу е един опростен вариант на HTML код. Имайки адресът на изображението,независимо от видът му, лесно можете да го оформите сами.


<img src="http://URL адрес на изображението" target="_blank" width="150px" height="150px" align="left"/>


Тагът - target="_blank" служи за отваряне на изображението в нов прозорец.
Тагът – align определя позицията на изображението.
Имайте в предвид, че качването на изображения по този начин товари сървърите на сайтът, където се намира оригиналното изображение. Използвайте такива, само ако сайтът дава разрешение за това.
И на последно, но не по важност място- Прекаленото претрупване на блоговете с изображения, особено такива с голям обем, е една от причините за бавното зареждане на страниците, а понякога го прави невъзможно.Не прекалявайте.


.

3 Коментара:

Dani каза...

Владо, току-що видях обяснението ти.
Като гледам какво ти се отваря при качване на изображение смятам, че можеш да направиш корекция.
Влез в настройки, най-отдолу има :редакторът е актуализиран, стария редактор,
кликни върху редакторът е актуализиран
така се променя полето за писане и качването на снимки става лесно.
Кликни с курсора в края на реда, след който искаш да се покаже снимката и тогава натисни изображението за снимка, после по реда по който се качва и тя се отваря там.
Поздрави

Ondine каза...

@krizt,благодаря! ;)

Ondine каза...

И аз потърсих и намерих нещичко,което става съвсем лесничко и без много преписване на кодове ;) http://www.twittericon.com/

п.п.дори бях забравила,че съм попитала за пилетата ;)

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo