неделя, 17 януари 2010 г.

Съвети за успешен блог

В мрежата често излизат статии с подобно заглавие. Четени са, въпреки, че са с почти еднотипно прекопирано съдържание. Често съм виждал такива съвети в блогове на по месец, които определено не са от най-успешните.
Винаги се въздържам да давам съвети, как да се води един блог, в такива постове има много заблуди и погрешни пътища. Самият аз винаги съм си ги отминавал, но за много от новите блогове те са като наръчник. Начинаещите се придържат дословно и след това се чудат, защо резултатите не идват.
Ще коментирам част от съветите само от гледна точка на личните блогове.
Първият съвет, който спорен мен е грешен, когато става въпрос за личен блог е тематичната насоченост. Всеки човек е различен и е хубаво блогът да отразява индивидуалността му. Не мисля, че има човек, който се интересува само от едно нещо. Тематичните блогове може да са интересни за търсачките, но ограничават броят на редовните ви гости. Забележете, че говоря за гости, а не за посетители. Посетителите просто минават през сайтът ви, а гостите идват пак и пак.
Вторият грешен съвет е: Пишете често!
Отново грешка. Честотата на писане е индивидуална за всеки. Нещо повече, тя се изменя с времето. Намерете своят ритъм и не се притеснявайте, ако пропуснете ден, два или седмица.
В началото основната грешка е точно прекалено честото публикуване. Заблуда е, че честото публикуване води до по-висока посещаемост. Повечето хора, използват интернет ограничено време и преглеждат блоговете веднъж дневно или пък дори през ден. При това положение, най-често се чете само последният пост.
Другата неприятност е, че след първоначалният ентусиазъм темпото спада и ако писането в един блог се възприема, като задължение скоро идва и краят му. Често в такива блогове започват почти дословно да се препечатват световните или месни новини, за запълване на дефицитът на собствени теми. Това се все неща, които хората предпочитат да четат от електронните всекидневници.
На трето място е съветът за публикуване в социални мрежи. Аз самият имам голям опит в повечето български такива и зная, че да се очакват чудеса от там е грешка. По темата ще пиша отделно и тук само я маркирам.
На четвърто място е препоръката за честа смяна на дизайна. Дори да пренебрегнем, неудобството и труда по смяната на шаблона, това си е чисто прахосване на време. Ефектът е точно нулев. Смяната на дизайна е оправдана в два случая- подобряване на функционалността на сайта и ако намерите шаблон, който ви приляга точно. Въпреки разнообразието на предлагането, такъв шаблон се намира веднъж на година-две. Затова просто изберете някой, който харесва на Вас. Все пак това е вашият блог.
Размерът на публикациите също е нещо, което се препоръчва, като задължително. Навсякъде се набляга на прословутите 250 знака. Лично аз никого не съм се съобразявал с него. Когато наистина искаш да кажеш нещо, не броиш думите. Наистина много дългите постове не е лошо да се разделят, но основното си остава завършеното съдържание.Не пишете за Google, а за хора.
Следващата грешка са съветите да се коментира усилено.
Вярно е, че в някои сайтове можете да получите и реален линк и няколко посещения повече, но изкуствените коментари личат и правят неприятно впечатление. Коментарите са нещо, което се прави само, ако имате наистина позиция или имате да допълните нещо. В противен случай или ще изтрият коментарът Ви, или просто ще Ви покажат, че сте нежелан.
Вместо това постарайте се да въведете ред за коментарите в собственият си блог. Въведете правила и намалете затрудненията, пред коментиращите. Уважавайте тяхното мнение дори да е различно от вашето и ще получите същото отношение.

В следващите постове, когато имам време ще дам няколко лесни начини за популяризиране на блог, които почти не отнемат време, а също и за социалните мрежи.

3 Коментара:

Le_Grand_Elf каза...

Подкрепям критиката спрямо често срещаните съвети! :)

Valkocompany каза...

Моят блог е тематичен - темите са любов и секс
И все пак намирам начин да го разпространявам
Най - лесният начин е да се пингва
Просто се прави регистрация на този адрес
https://ping.fm/login/
Правят се съответните настройки за отделните мрежи След което се поства По този начин статията ти излиза в десетки мрежи едновременно
Винаги съм харесвал мултипликационния ефект

Владимир Кабрански каза...

Елф, универсални рецепти няма.Има опит и тук се опитвам да споделям, част от моят. Ако някой ден намериш време и желание, ще се радвам да споделиш тук част от твоят. Мястото е без претенции, но пък съм помогнал на поне двайсетина човека. Все е нещо.
Valkocompany , опитвал съм, но не останах доволен . Има и по-лесни начини. Когато дойде време да пиша за социалните мрежи ще обясня.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo