събота, 2 януари 2010 г.

Добавяне на бутони в Blogger

Винаги ми е било малко смешно, когато видя чисто нов блог, в който има един два материала, но затова пък е накичен с реклами и бутони.
Самият аз съм имал бутони в блоговете си и още имам в някои, но преди да се добави нещо допълнително трябва да се прецени, дали има нужда от него.
Има различни бутони, но основните им цели са за добавяне на материалите в социални мрежи и(или) оценка на материалите.
Някои от бутоните имат неприятни бъгове(например бутонът за свежо.нет), но понеже ако някой е решил да си сложи, това няма да го спре ще опиша как се прави. Описанието го има на много места, но очевидно без визуална представа някои хора, се затрудняват.
Ще използвам за пример бутонитe на TBL, защото това са единствените, които използвам и аз. Останалите са добавят по аналогичен начин.
Код за бутон се взима от профила на блога ви в TBL.
Кликвате на линкът в ограденото поле: „За повече информация и код, продължете тук”



Избирате как искате да изглежда вашият бутон и кликвате върху съответния стил, който харесвате. Кодовете са в долните две полета и са различни за различните стилове на бутона. На вас ви трябва този от най-долното поле. Копирате го и го запазвате.



Следва по-сложното. Кодът трябва да се вкара в шаблона на блога. Отивате на Табло за управление, а след това на Оформление.



Избирате опцията Редактиране на HTML кода. Когато работя с редакция на шаблон, поне аз винаги правя копие от „Изтегляне на целия шаблон”. Операцията не е рискова, но едно застраховане не вреди.
Следващата стъпка е да разгънете шаблона. Кликнете на „Шаблоните на приставките да се разгънат”.





Натискате клавишната комбинация Ctrl+F и отдолу в прозореца на браузърът ви се отваря поле за писане. Кодът се поставя под тага data:post.body. Изписвате в полето за търсене post.body и редът се показва оцветен в зелено.



Пействате кода точно под този таг и след това натискате: Запазване на шаблона. Бутонът ще ви се появява автоматично под поста веднага след публикуването. Ако искате бутонът да се появява над поста, просто добавяте кода над тага data:post.body.



Операцията е приключила. Ако Ви излезе съобщение за грешка, не се притеснявайте. Причината може да е, че не сте копирали правилно взетият код. Просто натиснете: ”Изчистване на редакциите” нещата ще се върнат в първоначалният си вид. След това можете да проверите кода и да повторите.

Сега малко и за самият код. Това е той в оригиналният му вид. Имате още една възможност. Ако промените оцветения в червено текст от left на right, кодът ще се появява не отдолу отляво, а отдолу отдясно на поста.

Дано съм бил полезен на някого. В следващите материали ще разкажа, как може да се оформи изгледа на самият пост.

*
Специфичен случай за добавяне на бутон. При някои от новите шаблони, където на главната страница се показват резюмета, а не целите постове, поставянето на бутоните директно след post.body, добавя бутонът в общият изглед, но под самите постове го няма.
В тези случаи бутонът се добавя, на мястото показано на долното изображение:



.

8 Коментара:

frog and roll каза...

И на мене са ми много смешни тези накичвания, с каквото ненужно намерят, но... тихо, тихо, че някои приятели си се харесват така. :Р

Владимир Кабрански каза...

Рано или късно почти всеки се осъзнава:)Почти:)))

frog and roll каза...

Смених фасона на блога си, както е видно, обаче се отвори проблем, който и Веско не знае как да оправя:

Бутончето на TBL се показва само в резюметата на публикациите на началната страница. В разширените публикации никакво го няма, а точно за там трябва. Ако някой има идея къде из ейчтиемел-кода трябва да бърникам, да свирка тук или в тема "Разхвърляно" при мен. Моля.

Владимир Кабрански каза...

Имам един пробен блог и ескспериментирах. Не е същият шаблон, а и добавих бутон от свежо, но стана. Виж къде съм го сложил там.
http://zahto.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

frog and roll каза...

Благодаря ти, Владо. :)

Пратих скрийншот на Дзвер - да знае.

Владимир Кабрански каза...

Няма защо:) Когато ми остане време ще го добавя и към този пост.Добре,че си имам блог за упражнения.

Ondine каза...

Като си говорим за бутони,някое хубаво пиле за туитър видяли ли сте,че са все едни...смотани :P
Иначе много полезен пост.В началото голям зор бяха тези бутони,всъщност и да ги няма хич няма да ми липсват ;)

stanislava-ts.blogspot.com каза...

А пък аз искам да си добавя бутон "like" (за facebook), който да се добави в блога ми. Имате ли идея как да го направя? Блаодаря предварително..

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo