понеделник, 8 февруари 2010 г.

Популяризиране на блог- Други възможности

Това е последният пост по темата за популяризиране на личен блог. Днес ще пиша за някой възможности, които наричам „други”. Не са нещо непознато, но не са типични за популяризиране на блог, поне за мен.
В краят на миналата година прочетох статия, в която се твърдеше, че блоговете в близките години ще изчезнат. Няма да издържат конкуренцията на новите начини на общуване, като Facebook и Twitter. Самият аз не съм от почитателите нито на едното, нито на другото, а и не мога да споря с авторите на статията. Признавам, че все повече хора използват двете приложения, а много от блогърите се преориентират към тях. Някои от тях използват и тези възможности за популяризиране на своят блог. Условието е да ползвате активно тези приложения. Иначе линкването напосоки, няма да доведе до никакъв ефект.
Нека започнем с Facebook. Най-голямата социална мрежа предлага много възможности. Има специално приложение за блоговете. Разбира се можете да споделяте своите неща и ръчно, но според мен е излишен труд.
Можете да добавите своят блог в NetworkedBlogs. Доказването, че блогът е ваш, става най-лесно с инсталиране на на widget, който след това можете спокойно да премахнете.
Следващата стъпка е възможността, да направите страница на своят блог. Има възможност да настроите автоматично публикуване на постовете на страницата и в своят профил. От тук нататък, ангажиментите ви свършват. Не очаквайте чудеса, но има хора, които предпочитат да следят блоговете от там.
Следващата възможност е Twitter, в който нямам никакъв опит, а и не зная дали някога ще свикна с него. Ако го ползвате активно, добавяне на постовете ви там, ще е ви е само от полза.
При българският аналог edno23, нещата са същите. Ако имате изградена мрежа от приятели там, това е едно добро решение.
Една позабравена възможност са форумите. Там нещата имат две страни и пак според мен условието, за да имате полза е самият вие да се интересувате от тази форма на общуване. Самият аз преди време проучих тази възможност, след един ден, в който трафикът ми скочи много без обяснение. Оказа се, че линк към мой материал е качен във форум. Случката се повтори в друг форум със същите резултати.
Тогава прегледах най-известните форуми, но не ги ползвам активно. По-долу ще споделя възможностите на четири от тях:
АБВ Форуми- много посещаван форум с разнообразни теми. Можете да започнете своя дискусия или да се включите в някоя, която ви интересува. Имате възможност да добавите линк към своят блог в подписът си и в своят профил. Линковете са реални.
Dir.bg Клубове- също посещаван форум. Много добро подреждане и разнообразие на теми. Можете да добавите своята страница в профилът си, а и в своят подпис. Също реални линкове.
ALL.bg –Форуми – важи същото, както и за горните.
Накрая ще обърна внимание на още един форум:
DATA.BG Форуми- Споменавам го не защото темите са повече. Нещо повечеq линковете са nofollow, но открих, че там има дори възможност за собствен блог. Стана ми чудно и пуснах кратък текст с линк към моя публикация. Pа мое учудване, получих повече коментари и посещения, отколкото някои малки блогове да седмица.
Спомних си преди време, когато имах блог и в Blog.bg, как някои блогъри използваха платформата там като социална мрежа, което също е възможност.
Както виждате възможностите са неизчерпаеми.
Това е последният ми пост по темата. Всеки сам преценява до каква степен ще използва възможностите. Според мен прекаляването е по-скоро загуба на време и всеки трябва да си зададе въпросът:
Струва ли си?

.

4 Коментара:

Ирина Купенска каза...

Аз също не смятам, че блоговете ще бъдат заличени от twitter или facebook. Струва ми се доста нелепо и няма база за сравнение. Twitter например, за мен е абсолютно безсмислен, дори не мога да разбера защо е толкова популярен, доста се припокрива с писането на статус във facebook.
Блогът е лично място, в което споделяш своите собствени мисли, прибавяш снимки, линкове, създаваш връзки с други хора и т.н.
Иначе аз също забелязвам, че доста блогове си направиха страници във facebook, но и аз като теб го считам за загуба на време. Като се замисля, аз доста отдавна си добавих блога в NetworkedBlogs, но не съм го развила и не мисля, че има някаква заслуга в популяризирането на блога ми :-)

Харесват ми всички статии по темата, поздравления!

Таня каза...

Най-добрият метод за популяризиране на блог е интересното и смислено писане, което обогатява хората и ги зарежда с положителна енергия.

Какъвто е другият ти блог :-)

Другият начин е чрез качествени коментари по другите блогове. Аз така съм откривала много хора, чиито блогове иначе не са толкова популярни, но на мен ми е приятно да се отбивам в тях.

Оттам-нататък бих посъветвала да не се използват други начини на популяризиране, защото известността на блога започва да се превръща в самоцел, което води до неприятни последици за автора - губи се като личност.

Освен това за себе си съм установила, че по-добре малко коментари но смислени, отколкото много на брой от по една дума. Ако имам много коментари им отговарям с по едно изречение, докато ако имам един-два повече се замислям върху казаното от авторите им и така се получава истински хубав диалог, което обикновено се губи при количеството.

Ама всеки си знае за себе си, де..

Владимир Иванов (krizt) каза...

Таня, благодаря за оценката за моят блог и съм съгласен с теб за съдържанието. Имаш какво да кажеш, защото блог, който съществува над 5 години е нещо изключително.

Таня каза...

Благодаря, ама аз обичам да си плямпам писмено, понякога съвсем напосоки :-), не всичко е кой знае колко съдържателно...

Е, блогчето ще стане на 5 - тази година октомври, живи и здрави :-)

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.

За мен

Моята снимка

Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, всеки ще има по две!
Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo