четвъртък, 10 септември 2009 г.

Смяна на шаблона в Блогер

Напоследък попаднах на няколко нови блога, авторите на които имаха проблеми със смяната на шаблона на блога. В мрежата на много места е обяснено как става това, но дори след опитите ми за обяснение по имейла, пак срещаха затруднение. Затова ще се опитам да опиша последователността на тази промяна на външният вид на блога с поредица от скрийншоти.

Първата възможност за промяна е да се използва, някой от предлаганите от Блогер шаблони. Тук нещата са и по-елементарни. Вече сте се логнали в акаунта си В Блогер. Страницата, на която системата ви праща е Таблото за управление. В горе вдясно ще видите надпис „Оформление”. Кликвате върху него и се отваря нов прозорец. Тук кликвате върху „Избор на нов шаблон”. Отваря се прозорец, в който са подредени предлаганите от Блогер шаблони. Маркирате в кръгчето, под този, който си харесате, а след това кликвате върху „Визуализация на шаблона”. Ако не ви хареса просто избирате друг шаблон и повтаряте. Когато изберете, този който ви хареса, кликвате на „Запазване на шаблона” и това е всичко. Вижте скрийншотите, на които съм оградил с червено това,което ви е необходимо.







Днес освен от Блогер в мрежата има стотици сайтове с красиви и функционални шаблони за блога ви. От там може да си свалите и инсталирате шаблон по свой вкус. Лично аз препоръчвам да си изберете от (ТУК). Изборът е голям, а и рядко има грешки в предлаганите шаблони. Последователността е следната:
Сваляте шаблона на своят компютър. Файлът е архивиран и преди да го използвате, трябва да го разархивирате. Обикновено в архива има два или повече файла. Този, който ви трябва изглежда така:



След като имате файла, отивате на таблото за управление на блогер. Този път избирате Оформление, а след това „Редактиране на HTML кода”.






Избирате - „Разглеждане” и локализирате файлът от вашият компютър. Кликвате върху „Качване”. Принципът е същият, както при качване на картинки в други сайтове.
Излиза предупреждение, че ще бъдат изтрити някои от елементите на страницата. Става въпрос за неща, които не са фатални иможете да добавите пак в последствие. Затова потвърждавате промените и финализирате процеса, като кликвате върху „Запазване на шаблона”. Ако не сте сигурни, имате възможност, да прегледате как ще изглежда вашият блог, като преди да потвърдите използвате бутона „Визуалицзация”.
Това е всичко.

* От Blogger, вече са се погрижили за по-лесната смяна на шаблона. От около седмица е добавено нова опция.При смяна на шаблона, можете да запазите притурките и елементите, които сте имали. Това спестява досадната работа, особено по попълване на блогорола. Остава да се добавят наново, само нещата вградени в HTML кода(бутони, мета тагове). Преди да инсталирате новият шаблон просто натискате:Съхраняване на приспособленията.Вижте на долното изображение:



.

22 Коментара:

d_r_watson каза...

Мерсииии. Успях.

Марин Поповски каза...

А архива и блогрола трие ли ги наистина или само като елементи в оформлението?
Ако да, мога ли да възстановя чрез "импорт"?
Тъпички въпроси, но нямам време пък съм си харесал нов шаблон :)

Владимир Кабрански каза...

Трие само елементи от оформлението.Публикациите и коментарити не се променят. Ако толково се притесняваш, можеш преди да направиш промените да използваш опцията за "Изтегляне на целият шаблон". Виж на последната картинка. След това можеш да го качиш пак от своят компютър.

Владимир Кабрански каза...

Изпуснах да отговоря за блогорола.Той е елемент от оформлението и естествено,че се трие. След това трябва пак да добавиш блоговете, но както видях при теб не са много и не би трябвало да е проблем.

september-silvia каза...

Благодаря ти за поясненията, за външния вид на блога ми,винаги опирам до Нейзи,тя е моя уеб дизайнер,но трябва да се науча сама и това да правя,с другите неща се справям,самоука съм:)

Unknown каза...

Трябва да продължиш с уроците защото са много полезни, казвам го от опит и благодаря!

Unknown каза...

Здравей,
Надявам се,че ще бъде уместно да задам,тук един въпрос...
Интересува ме,как мога да си направя приветсвена страница на блога...който се намира в блогер на Гугъл.Тоест..може ли като се цъкне върху адреса на блога ми,да се зарежда начална страница на която пише нещо от рода на Добре дошли и след като се натисне бутон ENTER...например,чак тогава да се зареди истинската страница на блога...ще бъда много благодарен ако ми обясниш...

Владимир Кабрански каза...

Няма проблем. В този блог се опитвам да обясня елементарните неща и нямам претенции,че знам отговорите на всички въпроси. Вдясно съм дал линкове към два полезни сайта на български. В тях има съвети почти за всичко.Единият от тях-"Направи си сайт" е организиран точно на този принцип, а и е описано как става.

8 zh Team каза...

свалих шаблон, но архивираният файл е с непознат формат, каква програма трябва да го отвори?

Владимир Кабрански каза...

Би трябвало да стане с всяка разархивираща програма. Win RAR е най- известната, а и е безплатна за период от 30 дни, но лично аз ползвам от две години PeaZip 2.7.1 за Windows. Безплатна е, лека и работи безотказно с повечето архиви. Можеш да я свалиш от тук:
http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1&action=show&id=1453
Успех!

8 zh Team каза...

тоест форматът е xml, но нямам идея с какво да го отворя

Владимир Кабрански каза...

Златина, не отваряш файла. Просто го качваш, както е описано тук.В архива има и текстов докумет, който описва качването, но тук с картинките е по-прегледно. Отварянето има смисъл, ако искаш да редактираш предварително шаблона, но си е отделна наука. Иначе файла може да се отвори С Notepad, която я има във всеки windows=

8 zh Team каза...

А, да, прочетох описанието на процеса. Благодаря ти, като имам време, ще се занимая. Пък тая наука скоро няма да я изуча, веднъж видях една книга за javascript, много дебела беше.

Dani каза...

Благодаря за точната информация.Има невероятен избор /то винаги тогава е по-трудно/но опитахи свалих един.знаех ,че някои елементи на страницата ще се изгубят-това са последователите,блоговете,които следя,архива.Има ли начин да ги върна-сигурно е елементарно ,но като има кого да попиташ,защо да се "напъваш"Благодаря.А другия ви блог ми харесва,но не съм имала времеда го прочета

Владимир Кабрански каза...

Дани-наистина е елементарно. От табло за управление- търсиш Оформление-отваря ти се на Елементи на страница- Ще видиш на определени места малки прозорчета- Добавяне на притурка. Кликваш върху тях и се отваря нов прозорец. Там са и притурките, които ти трябват. Избираш която искаш кликваш на запазване, и тя се включва. можеш да я преместиш с влачене на мястото където искаш, а след това запазваш промените и минаваш към добавяне на следващата по същият начин. Можеш да се добавиш и други притурки по избор от наличните.

Dani каза...

Благодарение на вас вече мога за 10 минути да си сменя оформлението.Искам да попитам за снимките ,които публикувам към публикацията. Ако искам да публикувам повече от една не мога да избирам местоположението/дори да отбележа при качването/те са все най-отгоре в средата.Дори се налага да отбележа да са малки,защото иначе се припокриват.Има ли нещо ,което не правя както трябва?А за новия блог се присъединявам-нямам време да обикалям из блоговете ,а има неща които са ми интересни-благодаря за това хрумване.

Владимир Кабрански каза...

Dani,аз рядко качвам изображения, но има същият проблем. Когато искам да събера повече на ред ги комбинирам с една програмка PhotoScape. Лесна е и е безплатна. Можеш да видиш в Нямам идея как изглежда.

Admin каза...

Здравей, аз в момента съм с шаблон на Josh Peterson, който е от менюто с шаблони в blogger. Прави ми впечатление, че когато го отварям с Mozilla или Explorer и като давам надолу със скрола ми върви много бавно, а като го отворя с Opera си ми върви добре. Само при мен ли е проблема или по принцип този шаблон не е както трябва?

Владимир Кабрански каза...

От шаблонът е. Няма да влизам в подробности.Виж последният пост тук. Той е точна за скоростта на зареждане. Операта просто не зарежда част от елементите. Същата настройка може да се направи на лисицата, но повечето хора не го правят.

Unknown каза...

Аз смених успешно шаблона,но има проблем.Като го смених има различни секции отгоре (home,about,contact и др.) как да променя тях да станат на бълг.език и съответно да илизат нещата които искам там?
http://greenmaster2013.blogspot.com/2014/01/blog-post.html
ето за това става дума... :(

Владимир Кабрански каза...

Отиди на Редактиране на шаблона и потърси в него това, което искаш да смениш. Например Home. Сменях го с Начало, а до него трябва да видиш и указание къде да поставиш адреса, който искаш да се отваря или най-често този символ #. Заменяш с адреса и запазваш промените.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo