понеделник, 21 февруари 2011 г.

Проблем с качване на изображения

В последните две седмици, попаднах на три блога, които имат проблем с качването на изображения в Blogger. Сигурно има и е имало и други, защото причината е обща- изчерпан лимит в Picasa Уеб Албуми. Случва се на потребители, които качват много изображения с голям обем.
Ще се опитам да го обясня по-елементарно. Профилът на всеки потребител в Google има заделено място на сървър, където се съхраняват качените изображения. По-същият начин съхранявате файлове на твърдия диск на вашия компютър. Ако съхранявате прекалено много файлове, рано или късно, ще препълните твърдия диск и ще блокирате работата на вашия компютър. Същото се случва и със свободното място на сървърите на Google.
Няма място за паника, защото при нормална работа отделеното място е напълно достатъчно за дългогодишна работа. В Picasa Уеб Албуми, всеки има 1024 MB свободно място. Например в моят профил за две години и пет блога, в които публикувам използваното място е под 5%. Наистина аз едва напоследък започнах да използвам изображения в личния си блог, но при малко внимание, проблемите могат да се избегнат.
Какво може да направите?
На първо място заредете следния адрес и проверете, колко място сте употребили.
Picasa Уеб Албуми
Файловете са подредени в папки и може да се окаже, че част не са свързани с вашия блог. Можете да освободите малко място, но не бързайте да триете. Всяко изтрито изображение от албума, ще изчезне и от вашия блог. Ако сте близо до изчерпване на лимита, можете все пък да изтриете по-обемните снимки, но след това трябва пак да ги качите в постовете с по-малък размер. По- добрият начин е да вземете мерки, докато не е късно и да не допуснете препълването.
Много хора се заблуждават, че като оформят изображенията в блога си с малък или среден размер, са застраховани от изчерпване на мястото. Всъщност, размерът на изображението в блога, не е от значение. Важен е размерът на файла, който качвате.
Ето един пример. По-долу са две еднакви изображения. В поста са форматирани с голям размер. Разликата е в размера на файла, който е качен. Първата е с оригиналните размери 3680х2760 рх и обем 2,13 МВ. Втората е качена след намаляване на размерите до 800х600 рх и обемът е спаднал до едва 0,173 МВ.
Има разлика в качеството, но не е съществена. Ако кликнете на първото изображение ще забележите, че то също е намалено до 1600х1200 рх и обем 0,314 МВ. При сваляне изображението ще е с тези размери и обем. Причината е, по големи изображения не могат да се визуализират. Със същият обем е и файла в Picasa Уеб Албуми, но намаленото предварително изображение, заема два пъти по-малък обем.







С предварително намаляване на качваните изображения, можете да си спестите доста главоболия. Няма да препоръчвам програми за намаляване на размерите. В сайтовете за програми има много, а и почти на всеки компютър има програма с подобни функции.
Ако все пък сте изчерпили лимита, или сте близо до него имате две възможности. Първата е да освободите място, но го правете внимателно. Трябва отново да качите всяко изтрито изображение с по-малки размери и е доста трудоемко. Вторият начин е да „излъжете” Google. Направете си друг профил и му дайте административни права за вашия блог. Новият профил, ще има отново 1024 MB и от вас зависи, дали ще ги използвате разумно.

Continue lendo >>

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Отново за скриване на навигационната лента в Blogger

Преди време писах за скриване на навигационната лента в Blogger. Наскоро обаче се загледах в новите шаблони предлагани от Blogger. Написани са на по-нов програмен език и старите съвети не важат. Затова се налага да повторя поста и допълнение.
За да скриете навигационната лента в Blogger, трябва да добавите следния ред в кода:

#navbar-iframe { height:0px; visibility:hidden; display:none; }

Мястото на поставяне е различно за старите и нови шаблони, но е лесно за откриване.
От Табло за управление- Дизайн- Редактиране на HTML кода. Слагате отметката- Шаблоните на приставките да се разгънат. Натискате Ctrl + F. В полето за търсене слагате # и намирате първия ред, който започва с този символ. С този символ започват и кодовете за цветовете, но няма как да ги сбъркате. Търсите ред, който започва с #.

Добавяте кода точно НАД него и запазвате промените.

В новите шаблони, може да не намерите подобен ред. Затова търсите * Content . Намира се веднага след променливите величини в началото на шаблона. След него има прекъсната черта. Целия текст изглежда подобно:

/* Content
----------------------------------------------- */

Поставяте точно под чертата:

#navbar, #navbar-iframe {
height: 0px;
visibility: hidden;
display: none;
}

Запазвате промените и това е всичко. Не съм сигурен,че е най-доброто, но работи.

Continue lendo >>

понеделник, 7 февруари 2011 г.

Like бутон за Facebook

Не съм от най-редовните във Facebook и често съм казвал, че той е убиец на блоговете, като начин на социално общуване, но много хора успяват да съчетаят двете неща.
Притурките на Facebook, определено са полезни за някои блогове и бутоните за споделяне и гласуване, често се виждат на страниците.
Наскоро потърсих кода на бутона -Like Button.
Страницата във Facebook намерих лесно, но се оказа, че при добавяне на адреса на блога, взетия от там бутон е за целия блог, а не за отделния пост.
Потърсих с Google, но в страниците на български не намерих нищо по въпроса. Затова попитах няколко приятели и намерих два различни кода, за Like Button.
И двата се инсталират в шаблона на блога по следния начин:
От Табло за управление- Дизайн – Редактиране на HTML кода.
Слагате отметката- Шаблоните на приставките да се разгърнат.
След това натискате Ctrl и F. В полето за търсене поставяте следния код:

data:post.body

Под него добавяте кода на бутона и запазвате промените.
Сега самите кодове. За първия ми помогна Gloxy- Floxy и ми харесва повече, защото има опция и за коментиране и споделяне.




Във втория, който можете да видите тук, добавих опция за изместване на разположението, в ляво или в дясно.


Continue lendo >>

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo