вторник, 26 октомври 2010 г.

Добавяне на Google Friend Connect

Google Friend Connect e е удобно приложение за следене на публикации. За улеснение в Blogger има специална притурка – последователи, но както писах в предишен пост, тя освен, че почти не подлежи на редактиране и оформление, забавя зареждането на блога.
Вариант е да сложите притурката от Google Friend Connect, която е HTML код, може да се редактира и се зарежда поне два пъти по-бързо от притурката на Blogger. Освен това тази притурка може да се добави и в сайтове, които не са на платформата на Blogger.
Добавянето е лесно, но все пак ще покажа със скрийншоти, как става.
Отивате в профила си в Google и влизате в Google Friend Connect.



Ако блога ви не е добавен там, от менюто вляво избирате Добавяне на нов сайт и попълвате адреса.
Ако е включен, кликвате на Добавяне на притурка за членове и след това кликвате на сайта, за който искате да е притурката.



Избирате размерите, цветовото оформление и след това кликвате на Генериране на код.



Копирате кода и го добавяте в блога си като HTML притурка.




Можете да коригирате на притурката- стандартната е 276 рх и при взимането, може да я намалите не по-малко от 200рх. В кода обаче можете да коригирате този размер, в зависимост от мястото, където я поставяте. За броят редове, най-добре е още при взимането да изберете два. В кода можете да го намалите на 1, но височината си остава и изглежда празно.

Continue lendo >>

сряда, 20 октомври 2010 г.

Грешки в притурка

Преди време в поста Вътрешни връзки в блога, препоръчах една притурка. Става въпрос за Outbrain, или познатите на всички звездички за оценяване.
От около седмица обаче, махнах притурката от всички блогове, в които имам участие.
Причината?
Причината е, че забелязах вкарване на чужди линкове. Някои от тях бяха към рекламни сайтове. При това положение, се губи ефекта от притурката. Определено не е грешка и заглавието, не е вярно. Зная, че няма безплатен обяд, но все пак е редно обядващите да знаят цената.
Направих допълнение и към стария пост.

Continue lendo >>

понеделник, 18 октомври 2010 г.

Ефективност на сайт

Google Инструменти за уеб администратори, дава интересна информация за вашия блог. Не е сложна за разбиране, дори от начинаещи, но когато влязох за първи път, така и не разбирах, кое за какво е. След това имаше период, когато влизах не повече от веднъж месечно и промените, направени наскоро ме изненадаха.
Причината да погледна пак в него е един проблем, който ми направи впечатление. Скоростта на зареждане на личния ми блог – Нямам идея. Видимо блогът ставаше все по-тромав, а и скоростта на зареждане измерена с инструмента описан в предишния пост – Откриване на nofollow връзки , потвърждаваше наблюденията ми. Погледнах и в Google Инструменти за уеб администратори, където черно на бяло пишеше, че блога се зарежда за над 15 секунди?!?
Винаги съм искал, когато някой дойде на гости в моя блог, да се чувства удобно. Ако още при влизането се налага да чака, докато се зареди страницата, за какво удобство говорим.
Скоро писах, за причините за Бавно зареждане на блог. Знаех и притурките, които забавят най-много зареждането.
На първо място беше Последователи, а на второ притурката за Последни коментари. Реших да направя експеримент в Нямам идея и Защо?. Започнах да махам притурка след притурка и проверявах скоростта на зареждане.
За да имам сигурност, след махането на притурка, проверявах за Ефективност на сайта, в Google Инструменти за уеб администратори.
Започнах първо от други притурки, но нямаше ефект. Когато обаче махнах двете, резултатите бяха изненадващо добри.




Ето резултатите в Google Инструменти за уеб администратори, за Ефективност на сайта.
За Нямам идея от 15 секунди на 4,5секунди, като началната страница се зарежда още по-бързо – 3,5 секунди.
За Защо? също имаше намаление - от 9 секунди на 4,4 секунди.
Тук не искам да правя промени. Причината е, че някои от притурките и елементите са поставени за демонстрация.
По-добрите резултати за Нямам идея, се дължат на това, че има повече последователи. Не съжалявам, защото отдавна съм се убедил, че поне 30% от последователите на един блог, не влизат втори път в него. Освен това, когато махнах притурките, трима –четирима „последователи”, веднага се махнаха.
Това са резултатите. За тези, които държат на притурката за последователи има по-добър вариант. Тази в този блог, не е стандартната от блогер. Тя е HTML код, който можете да си направите и оформите по свой вкус, от профила си в Google. Кодът, можете да редактирате и след взимането. Освен да коригирането на размерите и възможността да оставете само една редица, тази притурка по мои наблюдения се зарежда почти два пъти по-бързо.
Вижте в Google Friend Conect. Ако някой се затруднява, ще се опитам да обясня нещата със скрийншоти в друг пост.

Continue lendo >>

петък, 15 октомври 2010 г.

Откриване на nofollow връзки

Всяка седмица изникват нови социални мрежи. Споделянето в тях е част от популяризирането на вашия блог, но освен Свежо.нет, няма друга мрежа, която да носи реални посещения. След основната цел – написаното от вас да достигне до повече хора, не се осъществява, споделянето на линкове , е само загуба на време.
Има още една функция, на споделянето. Всеки линк, дава някаква допълнителна тежест на вашия блог пред Google. Част от социалните мрежи, за да се котират те по-добре, добавят атрибута rel="nofollow" към вашите линкове. Линковете в Свежо, Facebook и twitter също са с rel="nofollow".
Попадате на нова социална мрежа. Как да разберете, дали линковете са с този атрибут?
Единия вариант е кликване с десен бутон и от менюто се избира „Изходен код на страницата”. Има и по лесни начини, които дават визуален ефект.
Лично аз зная за два инструмента, които са удобни. Единият е добавка към Mozilla - NoDoFollow 1.1. След инсталиране добавя опция в менюто при кликване с десен бутон – NoDoFollow. Когато се постави отметката там, линковете с rel="nofollow" се оцветяват в розово цвят, за разлика от нормалните, които са във виолетов.




Можете да я изтеглите от ТУК.

Другият инструмент, добавя toolbar в лентата. Има варианти за Mozilla и Google Chrome. При кликване на Show Nofollows, връзките с атрибута се оцветяват в розово.



Всъщност това е SEO инструмент, който не ми трябва, но има още една опция за анализ на страниците, която отчита скоростта на зареждане. Тя ми е полезна, за експериментите които правя, резултатите, от които ще споделя в следващия пост.
Можете да изтеглите добавката от Free SEO Toolbar.

Continue lendo >>

вторник, 12 октомври 2010 г.

Планиране на публикации

Написали сте пост, посветен на определена дата, но на тази дата, нямате възможност да го публикувате. Пътувате или имате друг ангажимент. Не е проблем. Просто планирате публикацията, за да излезе в точно определен ден и час.
Преди дни установих с изненада, че има потребители на Blogger, които не знаят как става това. Спомних си, че и аз открих тази опция след доста време. В момента планирам сутрешните си постове, още вечерта и така сутрин не гоня времето, а имам възможност да прочета другите блогове. Но нека обясня, за тези които не знаят.
Отивате на Нова публикация:



Отдолу на полето има текст: Опции за публикуване. Кликвате върху него и се отварят опциите.



С едната можете да забраните или разрешите коментарите под поста, а другата е за датата и часа на публикуване. Въвеждате желаните дата и час и след като оформите поста спокойно натискате: Публикуване.
Публикацията ще излезе в блога в зададеното време. Ива само още една подробност- не задавайте твърде близък час (желателно е да е поне след пет минути), защото понякога се получава бъг и поста не излиза. Налага се да се отиде на редакция и да се зададе ново време.

Continue lendo >>

вторник, 5 октомври 2010 г.

Архивиране на шаблон

Рано или късно на всеки, който има блог се налага поне да погледне HTML кода на шаблона. Обикновено, добавянето на бутони например е безопасно, но винаги могат да възникнат грешки. Някои инструменти или приложения също изискват, добавяне на елементи в HTML кода.
Дори най-безопасните промени, обаче могат някой ден да ви създадат неприятности. Ето един пример:
В шаблона на блога е добавен скрипт за емотикони. Скриптът е безвреден, но кара браузърите да четат определени символи, като изображения. Забавно и приятно.
Пуска се пост, в който е включен следния линк:

http://nounapoema.blogspot.com/

За съжаление в скрипта е зададено, комбинацията ( /no ), да се чете, като изображение. Браузърът не може да отвори линка, а резултатът е следния:




Неприятно изключение, което не се среща често, но показва риска, от вкарването на допълнителни елементи в кода.
Тук също има емотикони в коментарите. Зададено е да преобразуват, определени символи само в коментарите, но ако напишете:
(Виж:тук .....),
ще се получи подобен ефект.
Затова внимавайте с добавянето на нови неща в кода и помнете, какво сте добавили, за да не бъдете изненадани.
Дори да имате опит, винаги е хубаво преди да пристъпите към промени да направите копие на шаблона. Така при евентуална грешка, можете да възстановите старото положение.
Аз съм си наложил, да правя копия винаги, а в случаите когато сменям шаблона това е задължително. Новия шаблон може да не работи добре, или да открием нещо, което не сме видели при предварителното разглеждане. В такъм случай, архивното копие ще ни спести много главоболия.
Изтеглянето на архивно копие е лесно. След като сте отишли на Редактиране на HTML кода, кликвате на надписа най-горе:
Изтегляне на целия шаблон



Лесно и полезно.

Continue lendo >>

неделя, 3 октомври 2010 г.

Нови притурки в Blogger

Не се бях ровил отдавна в менютата на блога, но попаднах в други блогове на някои новости и реших да проверя.
В менюто за нови притурки излизат две: Статистика на блога и Популярни публикации.



Визуализацията на статистиката в блога не е на висота, а и самата статистика поне по мои наблюдения не е точна. Показва повече от реалните посещения и не работи в реално време. Все пък за хора, които искат да имат някаква елементарна представа за посещенията, върши работа.
Относно притурката за популярни публикации, бих казал, че е по-полезна. За ползата от такива вътрешни връзки съм писал и в предишен пост и тук използвам друга притурка от този вид: Последни публикации. Тази ,която използвам може да намерите от Добавяне на притурка- Представени. Името е Recent post и е от Blogger Buster. Има още една на същото място, пак с името Recent post, но от Bloggerplugins.org . Тя има повече възможности за оформление и я опитах, защото се твърдеше, че изкарва постове на случаен принцип, но е по сложна, а също показва само последните постове в блога.



Новата е нещо различно и събира най-четените и коментирани постове, съгласно статистиката. Освен това оформлението и автоматично се съгласува с това на блога. Зарежда се и много по бързо от другите. Лично аз съм махнал отметките за текст и съм оставил само заглавията.



Можете да видите и двете притурки в първата колона вдясно.

Continue lendo >>

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo