вторник, 6 март 2012 г.

Скролиращи притурки

Едно от важните неща във всеки блог в Blogger са притурките. Основните се предлагат от самия Blogger, но освен тях всеки е свободен да избере и прибави и от други източници, или самостоятелно написани. Рано или късно обаче, притурките започват да се натрупват и става сложно, да се ограничат и подредят така, че да не дразнят окото.
Част от притурките могат да се намалят и фиксират, като размери, но не всички. Освен това при намаляването на размера, понякога част от информацията остава недостъпна, което също е минус.
Проблемна притурка предлагана от Blogger е архивът. Има варианти да се събира, но за мен този начин е неудобен за търсещия в него. Затова го държа разгънат, като съм му оставил място където да променя дължината си.
В някои блогове обаче, това не е удачно. Затова предлагам друг начин за фиксиране на размерите на Архива- скролираща притурка.
Как става?
Отидете на Таблото за управление. След това на Дизайн и редактиране на HTML кода. Поставете отметката- Шаблоните на приставките да се разгъват. След това с едновременно натискане на CTRL и F, отваряте прозорче за търсене и търсите реда:

< div id='ArchiveList'>

Над него се намира реда, който трябва да промените:

< div class='widget-content'>

Изтривате го и го заменяте с

< div class='widget-content' style='overflow:auto; height:100px'>

Цифрата 100 е примерна и определя височината на притурката. Може да я промените според вашите нужди. Запазвате промените и готово.


Ако архивът ви е по-къс от зададената височина, скролиращата лента няма да се вижда. Когато надхвърли ограничението, притурката ще запази височината си, като информацията в нея, ще бъде достъпна чрез плъзгача.

Ще добавя още един код за оформяне на скролираща притурка. Той може да бъде полезен за добавяне в страничните ленти, на страница или в пост, не само на код на притурка, а и на текст.
< div style="width:200px; height:100px; overflow:auto; ">

Код на притурката(или текст)

< /div>

Заменяте в горното „Код на притурката(или текст)“ със желаното и поставяте кода, където искате. Можете да променяте и широчината на притурките(с width) и височината(с height).

2 Коментара:

Тони Караджова каза...

Поставете отметката- Шаблоните на приставките да се разгъват.

Това не го виждам къде се намира.

Владимир Кабрански каза...

Публикацията е стара и вече има промени в търсенето в шаблона. Принципа не е много променен, но ако имам време, ще го опиша другата седмица. Вместо тази опция можете да разгънете ръчно шаблона използвайки малките черни стрелки отляво до номерата на редовете.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo