понеделник, 21 февруари 2011 г.

Проблем с качване на изображения

В последните две седмици, попаднах на три блога, които имат проблем с качването на изображения в Blogger. Сигурно има и е имало и други, защото причината е обща- изчерпан лимит в Picasa Уеб Албуми. Случва се на потребители, които качват много изображения с голям обем.
Ще се опитам да го обясня по-елементарно. Профилът на всеки потребител в Google има заделено място на сървър, където се съхраняват качените изображения. По-същият начин съхранявате файлове на твърдия диск на вашия компютър. Ако съхранявате прекалено много файлове, рано или късно, ще препълните твърдия диск и ще блокирате работата на вашия компютър. Същото се случва и със свободното място на сървърите на Google.
Няма място за паника, защото при нормална работа отделеното място е напълно достатъчно за дългогодишна работа. В Picasa Уеб Албуми, всеки има 1024 MB свободно място. Например в моят профил за две години и пет блога, в които публикувам използваното място е под 5%. Наистина аз едва напоследък започнах да използвам изображения в личния си блог, но при малко внимание, проблемите могат да се избегнат.
Какво може да направите?
На първо място заредете следния адрес и проверете, колко място сте употребили.
Picasa Уеб Албуми
Файловете са подредени в папки и може да се окаже, че част не са свързани с вашия блог. Можете да освободите малко място, но не бързайте да триете. Всяко изтрито изображение от албума, ще изчезне и от вашия блог. Ако сте близо до изчерпване на лимита, можете все пък да изтриете по-обемните снимки, но след това трябва пак да ги качите в постовете с по-малък размер. По- добрият начин е да вземете мерки, докато не е късно и да не допуснете препълването.
Много хора се заблуждават, че като оформят изображенията в блога си с малък или среден размер, са застраховани от изчерпване на мястото. Всъщност, размерът на изображението в блога, не е от значение. Важен е размерът на файла, който качвате.
Ето един пример. По-долу са две еднакви изображения. В поста са форматирани с голям размер. Разликата е в размера на файла, който е качен. Първата е с оригиналните размери 3680х2760 рх и обем 2,13 МВ. Втората е качена след намаляване на размерите до 800х600 рх и обемът е спаднал до едва 0,173 МВ.
Има разлика в качеството, но не е съществена. Ако кликнете на първото изображение ще забележите, че то също е намалено до 1600х1200 рх и обем 0,314 МВ. При сваляне изображението ще е с тези размери и обем. Причината е, по големи изображения не могат да се визуализират. Със същият обем е и файла в Picasa Уеб Албуми, но намаленото предварително изображение, заема два пъти по-малък обем.







С предварително намаляване на качваните изображения, можете да си спестите доста главоболия. Няма да препоръчвам програми за намаляване на размерите. В сайтовете за програми има много, а и почти на всеки компютър има програма с подобни функции.
Ако все пък сте изчерпили лимита, или сте близо до него имате две възможности. Първата е да освободите място, но го правете внимателно. Трябва отново да качите всяко изтрито изображение с по-малки размери и е доста трудоемко. Вторият начин е да „излъжете” Google. Направете си друг профил и му дайте административни права за вашия блог. Новият профил, ще има отново 1024 MB и от вас зависи, дали ще ги използвате разумно.

2 Коментара:

Unknown каза...

Ами да, аз защо пущам картинките в уеб стандарт 620х460 ?!
По-големи от 1600х1200 е излишно за визуално възприемане, щом няма да се принтират...Особено сега, когато масово навлизат таблетите, де такъв монитор?!
За Фотошопа не е проблем мащабното намаляване, но не зная как стои въпроса с доста от останалите програми....

Valkocompany каза...

Има една проста програма за преоразмеряване или така наречения Resize.
Върши отлична работа !
VSO Image Resizer

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo