вторник, 5 октомври 2010 г.

Архивиране на шаблон

Рано или късно на всеки, който има блог се налага поне да погледне HTML кода на шаблона. Обикновено, добавянето на бутони например е безопасно, но винаги могат да възникнат грешки. Някои инструменти или приложения също изискват, добавяне на елементи в HTML кода.
Дори най-безопасните промени, обаче могат някой ден да ви създадат неприятности. Ето един пример:
В шаблона на блога е добавен скрипт за емотикони. Скриптът е безвреден, но кара браузърите да четат определени символи, като изображения. Забавно и приятно.
Пуска се пост, в който е включен следния линк:

http://nounapoema.blogspot.com/

За съжаление в скрипта е зададено, комбинацията ( /no ), да се чете, като изображение. Браузърът не може да отвори линка, а резултатът е следния:




Неприятно изключение, което не се среща често, но показва риска, от вкарването на допълнителни елементи в кода.
Тук също има емотикони в коментарите. Зададено е да преобразуват, определени символи само в коментарите, но ако напишете:
(Виж:тук .....),
ще се получи подобен ефект.
Затова внимавайте с добавянето на нови неща в кода и помнете, какво сте добавили, за да не бъдете изненадани.
Дори да имате опит, винаги е хубаво преди да пристъпите към промени да направите копие на шаблона. Така при евентуална грешка, можете да възстановите старото положение.
Аз съм си наложил, да правя копия винаги, а в случаите когато сменям шаблона това е задължително. Новия шаблон може да не работи добре, или да открием нещо, което не сме видели при предварителното разглеждане. В такъм случай, архивното копие ще ни спести много главоболия.
Изтеглянето на архивно копие е лесно. След като сте отишли на Редактиране на HTML кода, кликвате на надписа най-горе:
Изтегляне на целия шаблон



Лесно и полезно.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo