вторник, 10 август 2010 г.

Бавно зареждане на блог

Случвало ли ви се е при влизане в блог, да чакате с досада окончателното зареждане?
Понякога това време може да е повече и от минута. Понякога причината е в нета, но най-често е в самият блог.
Напоследък много хора започнаха да използват новият инструмент за дизайн на Blogger. Красиво е и лесно за оформление, но забелязах, че някои от блоговете едва се зареждат. Преди промените нямаше толкова проблеми. Причината е във красивото фоново изображение. Колкото по-качествено и голямо по размер е то, толкова повече време отива за зареждането му. Друга подробност е, че то е на друг сървър, а не на този на вашият блог и скоростта на зареждането зависи и от това.
Затова първата ми препоръка е: Избягвайте фоновите изображения. Ако не искате съвсем без фон, заменете го с едноцветен. Забелязал съм, че светлите тонове се зареждат по-бързо. Веднага ще усетите разликата. Ако все пък държите на фоново изображение, подберете такова с по-малки пиксели и размери.
-Втората препоръка е броят постове на една страница. Хубаво е да са един или два. За блоговете със съкратено показване на постовете, може да са повече, но намерете баланса.
-Погледнете блогрола си. Ако не сте го направили, махнете отметките за изображения и последни постове в блоговете. Нека останат само имената на блоговете. Скоростта на зареждане ще се вдигне видимо.
-Погледнете структурата на постовете. Постове с много изображения са противопоказни. Също и с повече от един клип.
Един пост с двадесет големи изображения, трудно се зарежда. По-добре го разделете на два с по десет, като не забравяте да намалите размерите на самите изображения, което също е от значение.
-Погледнете притурките си. Преценете, кои от тях наистина ви трябват. Тук нещата опират до личен избор. Едни от притурките, които най-много забавят са от самият Blogger.
Recent Posts и Recent Comments са от тях. Ако държите да ги използвате, намалете броят на елементите и думите.
-Една от най-тромавите притурки е тази за Последователи. Тук въпросът опира отново, до избор. Част от притурките са полезни за вашият блог, но забавят зареждането. Трябва да прецените, кои да останат и от кои може да се лишите.
-Бутоните на някои сайтове също забавят чувствително зареждането на блога. Не прекалявайте и с тях.
-Направете следният тест:
Заредете вашият блог, а след това презаредете страницата. Опитайте се да отбележите елементите, които се зареждат последни. Обикновено в браузърът ви долу, се изписват и кои адреси се зареждат, което също може да ви ориентира.
Друг начин е с опитване. Махате дадена притурка и виждате как се отразява на скоростта на зареждане, докато намерите баланса.
-Още едно нещо, което щях да пропусна. Рекламите особено тези с изскачащи прозорци. Наличието им, може да направят безполезни всички други мерки. Тук обаче не съм работил с такива и не давам съвети.

8 Коментара:

Unknown каза...

Това е верно,като махнах картинките в блогрола и оставих само имената на блоговете, нямам оплаквания за бавно зареждане, но имам въпрос не точно по темата - от скоро започнах да следя тия връзки между блоговете и забелязвам,че при мен идват доста по-късно, отколкото при ответната страна
И още - за да се брои връзка трябва ли блогът да е поставен в блогроловете на двете страни
Защото забелязах и друго (писах на Дзвер)има блогове,които в моя блогрол присъстват, аз в техния НЕ присъствам, но в списъкът им със връзки аз съществувам, пък в моя, те не (като статични връзки имам предвид)
Интересно как става тоя номер?!
Не ,че ми пука за класации, но понеже тия дни хем нямам работа, хем е жега,стоя пред компютъра, чета статиите от ТопБлог и виждам такива работи:)
Лек ден!

Пламен Тодоров каза...

Дразня се когато отворя някой блог и на моменти чак компа блокира от притурки, изображения, реклами или често от една дълга начална страница с по 5 и отгоре публикации. и докато се зареди всичко това вече ми е минало желанието да прочета дадения пост в него и по най-бързия начин, затварям страницата.
аз съм оставил на началната си страница само една публикация и в притурка отстрани съм пуснал връзки към последните 5.
снимки напоследък по-рядко използвам към публикациите, но пък съм пуснал една притурка с по три любими клипчета, които редовно обновявам, макар че донякъде забавят зареждането.
Блогрол имах, после в един момент прецених че мога да мина и без него, сега отново го възстановявам, но едва ли ще надхвърли 5-6 блога! Но стремежът ми е моят блог да бъде колкото се може по-опростен откъм притурки, добавки, блог-класации и т.н.

Владимир Кабрански каза...

Кръстю , твоят списък с връзки е само от входящите линкове.Мисля,че имаше Help за връзките, но Дзвер, ще ти обясни, каквото трябва. Ако имаш повече въпроси можеш да пишеш и на имейла и когато имам време ще отговоря.

PSPBGTubers каза...

И моят блог се зарежда доста по-бавно с този тапет в момента , но ми харесва :ш

Valkocompany каза...

Хм,преди време писах на Ондин по този въпрос.
Но пък Преса се представя отлично.

Ivan Hristov каза...

Владо, благодаря ти за ценните съвети! След като изпълних препоръките, които ми даде, всичко си дойде на място!

Magi Yordanova каза...

И аз редактирах настройките си, сега е много по-добре :)

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo