събота, 3 юли 2010 г.

Вътрешни връзки в блога

Едно от неприятните неща в блогването е съдбата на старите постове. На практика те остаряват веднага след като се качи друг пост. Много рядко са посетителите, които се ровят а архива и стигат до стари неща.
Често се случва нещата, които харесвам най-много да се прочитат от много малко хора. Има дни в които посещенията са малко, има и такива седмици. Дори редовните гости имат периоди на задължения, отсъствия от нета, проблеми.
Какъв е изходът да съживим и насочим към стари неща посетителите?
Най-лесно това става с вътрешни връзки. С времето установявате, че вече сте писали по много теми и новата е свързана със някои стари. Тогава можете да включите линкове към старите теми в новият пост и да насочите посетителите да прочетат и тях. Този начин е полезен и Google, харесва и оценява такива връзки.
Друг начин е, както правя в Нямам идея, да изведа отделна притурка- Стар постинг. Там сменявам периодично неща, които са потънали в прах.
Вариант е и да използвате притурката на Blogger – Recent posts.
От Табло за управление- Дизайн- Елементи на страницата – добавяне на притурка.
Вдясно избирате – Представени и Recent posts. Препоръчвам да оставите само името на постовете, защото приставката забавя зареждането на блога. Има и друг недостатък- показва само последните постове.





Затова лично аз харесвам една друга приставка. Става въпрос за Outbrain, или познатите на всички звездички за оценяване. Можете да си я вземете от ТУК. Можете да си вземете добавката и без звездичките и много хора я махат, заради тях. Причината е ,че в нета се срещат определена категория хора, които умират да оценят нещо отрицателно. Ето един типичен пример в Прочети това.



Спомням си и какъв вой беше в Свежо.нет, всеки път когато се заговореше за премахване на отрицателното гласуване. Било висша форма на демокрация?!? Само, че според мен става въпрос за чиста проба злоба. Ако не одобряваш нещо имаш избор, да покажеш как и защо в собственият си блог.
Имал съм такива случаи и в мои блогове, но винаги съм се смял на подобни неща. Причината, е че притурката подбира за показване постове с подобна оценка. Така на показ излизат и неща, които са публикувани преди инсталирането на добавката.
В този блог, нямам нужда от нея, защото в самият шаблон е вградена функция за показване на други постове със съответният етикет, но все пак я сложих и я препоръчвам на всички.

16.10.2010г. Преди малко премахнах притурката от всички блогове, в които имам участие. Причината е, че от месец, наред с линковете от самите блогове, излизат и линкове към други места. При това положение се губи смисълът от използването и.

6 Коментара:

Анонимен каза...

Току що инсталирах Outbrain, но не се получава: маркирах текст, ок, блогер, съгласих се с условията, инсталирах, влезнах в блога си, сложих приставката. Има ли някакво време за адаптация или от следващата статия?

Анонимен каза...

Получило се е, но първото (тогава не обърнах внимание и не маркирах което искам). Как да го оправя? Дали ще изпълни втората ми, последна заявка?

Владимир Кабрански каза...

Така, първо трябва време за да се покаже. Приставката е обикновена Html притурка. Триеш я и си взимаш наново :ш

Анонимен каза...

:( Добре че този блог се чете от начинаещи блогъри, та да не се притесня да задам поредния си въпрос (Влади, защо не описа стъпките).
Как да изтрия приставката, като тя не съществува като елемент в страницата (маркирах Блогер, а не Жаваскрипт; с Блогер дава инсталиране, а Жаваскрипт дава код, но това го разбрах едва сега). Може би директно се инсталира в HTML кода, но от къде и до къде да изтрия?
Не че така, както се получи не ми харесва, но не винаги слагам картинки, а когато няма такава, за картинка взема текст или коментар дори (преди малко беше един твой коментар).
И в крайна сметка, ако някога реша, че вече не я искам тази притурка, как да се отърва от нея (не обичам места само с вход, без изход).

Владимир Кабрански каза...


Май трябваше да го направя, но от мястото където дадох всичко върви автоматично.Трябва да маркираш на Text и палеца. Да, не ти дава код, но добавя притурка в страницата ти. Можеш да я видиш от елементи на страницата. Притурката е с име -Ratings and Recommendations by outbrain. Просто я изтриваш.

Анонимен каза...

Мерси :а . Ама нали все бързам и не доглеждам нещата, притурката (даже двете)си били там, но не под поста (където беше логично да е), а в малкото поле отстрани :ц . Хайде, лека.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo