вторник, 29 юни 2010 г.

Блогрол

Мислех тази седмица да пиша за възможностите и подреждането на притурките в Blogger, но се отказах. Добавянето и премахването на притурки в тази платформа е елементарно и освен стандартните в нета може да се намери всичко необходимо.
Замислих се обаче, че за да водиш блог не ти е нужна нито едно от притурките. Голяма част от тях, забавят зареждането на блога и са дори вредни. Затова ги деля условно на две категории- полезни за блога и посетителите и декоративни.
Днес ще пиша само за една: Блогролът.
В началото, когато започнах Нямам идея, нямах блогрол. Не знаех за какво служи, а когато го създадох, линковете в него бяха произволни. Бях добавил дори и сайтът, където играех шах онлайн.
По- късно поне за мен определих основната функция на блогрола- да насочва посетителите към другите блогове, които харесвам. Посещенията от блогролите на другите, наред с тези от Google, са най-постоянни във времето. Когато качвах в Свежо.нет, блогът ми беше от най-посещаваните и се надявам, да е имало полза и за блоговете в блогрола. Някои ползват блогролите си за четене, но за мен винаги е било по-удобно да го правя от таблото за управление.
Друга основна функция, която имат блогролите, са отчитаните от Google линкове. С всеки изходяш линк, даваме тежест на съответният блог, а всеки линк към нашият блог, придава му придава допълнителна тежест.
Българската класация TBL също е основана на линковете към съответният блог. Там се различават два вида връзки- едната е статична(т.е. в блогрол), а другата е, когато връзката е вмъкната в пост. Връзките от постове важат само за шест месеца, докато връзките от блогролите се признават дори шест месеца, след като връзката е махната.
Значимостта на връзките за Google и TBL, обаче води и до неприятни явления. Под благозвучното наименование Link Building, се правят всякакви номера, които поне аз наричам „линкова” болест.
Особено току що появилите се блогове са доста ухажвани и едва добавени в TBL се появяват в редица блогроли.В един момент се озовават сред куп хора, които ги наричат свойски приятели.
Има блогове с 300- 500 линка в блогролите, а ежедневно добавят поне по два-три нови. Идеята е, че от десет блога, поне 3-4 от учтивост или симпатия, ще върнат жеста. Често, обаче след като получат линка, новото блогче изхвърчава от блогрола и се заменя с нов балък.
Другият номер е добавянето в отделни страници или в стари постове под названието- Партньори или Приятели. TBL не отчита подобни връзки и с пълно право. За да се замаскира положението, се пускат постове „Нови в блогрола”, връзките от които след 6 месеца вече не важат. Връзките от там са почти безполезни и за Google, защото повечето такива страници са с PR 0 и не придават никаква тежест. Доскоро в Blogger нямаше такава опция, но вече видях и там стени с „приятели”.
За размяната на връзки, няма да пиша. Самият аз съм го правил, но рядко и това е нещо, което е индивидуална преценка за всеки блогър и за всеки отделен случай. Все пак с едно изключение, блоговете които го правят не се радват на голям интерес.
Най-полезният и удобен блогрол за мен си остава този с използването на оригиналната притурка, където блоговете се подреждат по новите постове. Азбучното подреждане особено, когато част от блоговете са скрити, е красиво но неефикастно.
Скоро във форумът на TBL се показаха начините, за да оформление, когато блогролът стане прекалено голям. Затова ще си спестя писането и скрийншотите и ще ви дам адресът там.

Как да поддържаме голям блогрол в Blogger

Надявам се, че сте научили нещо ново или ако имате конкретни въпроси, ще ги зададете.

1 Коментар:

Unknown каза...

Е то си е пак до човека :)
Например в моят блогрол има и блогове които не харесвам, но ми е интересно да чета:))
За да не си съгласен с нещо ,трябва да го чуеш(прочетеш), нали?
Много сложни и излишни ми се струват много работи и не ги правя, но това си е въпрос на виждане.Похвално е, че си направил този блог, вероятно е от полза за начинаещите, пък и не само.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo