сряда, 6 януари 2010 г.

Форматиране на пост в Blogger

В предишният пост споменах, че някои от новите шаблони не подържат смяна на шрифта. Все пак това не фатално. Има още една възможност за промените изгледът на текста, за да подчертаете и откроите нещо.
Това става чрез използването на тагове. Възможностите тук са много, но и аз самият едва отскоро се запознах с тази възможност.
Таговете са система от знаци, които не се виждат при разглеждането на страницата. С тяхна помощ, задавате подредбата и изгледът на елементите в една HTML страница. Употребата им се нарича форматиране. Самият аз доскоро не съм използвал тези възможности. Просто не знаех за тях.
За пръв път се сблъсках с тях, когато Балтазар Иванович ме покани да сътруднича в БЛОГ НА ДЕНЯ. Засега съм ги използвал само два пъти, но има блогове, в които те са единствената възможност за промени, а и предлагат нови възможности.

Освен за оформлението на текста тагове могат да са Ви полезни и за други неща.
По-подробна информация вижте на тази СТРАНИЦА. Там отдолу е добавена и таблица с кодовете на цветовете, което също е полезно.
Това са поредица от символи ограждащи текстът, който искаме да оформим.
Най-често срещаната грешка е да не се затвори даден таг, затова разгледайте внимателно примерите. При шаблони, които не поддържат смяна на шрифта, можете да оформите с друг шрифт, целият материал.Има възможност за добавяне на шрифтовe и извън тези 6 предлагани от Blogger.
Не е нужно да помните всички тагове. Вlogger има възможност да ги добавите във в шаблона на публикацията или така нареченото форматиране.
От Табло за управление , отидете на Настройки.След това кликнете на Форматиране и добавете тези тагове, които ви трябват в шаблона на публикацията. Така при всеки нов пост, ще имате под ръка това, което ви е необходимо.






По- долу съм показал как може да се промени едно изречение с тяхна помощ. Не е съвършено, но е въпрос на опит. Следващият ще е по-добър.

Форматиране на пост в Blogger(2)

Форматиране на пост в Blogger(2)

Форматиране на пост в Blogger(2)

Форматиране на пост в Blogger(2)

Форматиране на пост в Blogger(2)

Форматиране на пост в Blogger(2)

Форматиране на пост в Blogger(2)

2 Коментара:

Dani каза...

Здравей,Владо,нещо не разбирам като кликна върху форматиране какво трябва да добавя в полето за шаблон/примерно искам да изреждам при публикация отделни продукти/кога и как трябва до променя форматирането и по-важно-от къде да го управлявам?

Владимир Кабрански каза...

Дани, аз съм добавил в полето някои от таговете, които биха ми потрябвали .Това не е форматиране. Използвам ги според случая, а това,което не използвам изтривам. Просто за удобство. Например за промяна на цвета, размера и шрифта.Изтривам излишните преди публикуване.
Ако се използва постоянно оформление, тогава се оформят таговете , запазва се шаблона и при нова публикация текста само се вкарва на място. Например font face="arial" color="#FF0000" size="1"> Текст на поста</font .
Нарочно не съм затворил тук крайните тагове, за да се вижда.

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo