понеделник, 4 януари 2010 г.

Оформление на пост в Blogger(1)

В два поредни материала ще обясня нагледно възможностите за оформление на пост в Blogger. Как ще изглежда вашият пост е нещо, което всеки трябва да прецени индивидуално. Основното е удобството на тези, които ще четат и вашето.
Едно от основните неща е видът и големината на шрифта. В оригиналните шаблони на Blogger имате възможност за избор на 6 шрифта и почти неограничени възможности за промяна на големината им. Това са основни настройки и важат за всички ваши материали публикувани в блога.
Настройката се прави от Табло за управление –Оформление.



В отвореният прозорец избирате – Цветове и шрифтове.



Кликвате на Шрифт на текста и можете спокойно да експериментирате. Имате възможност и за промяна на цветът на фона и текста. Ако настройките Ви харесат, ги запазвате, или пък натискате Изчистване на редакциите и започвате отначало.
Имайте в предвид, че твърде големите или малки букви, по-скоро ще създадат неудобство на хората, които четат.



В някои от новите шаблони тази опция липсва. Видът и големината на шрифта са фиксирани и промени могат да се правят само с редактиране на шаблона или пък с използване на тагове, което ще обясня в следващият материал.
Ще продължа с някои допълнителни възможности. От Елементи на страницата изберете- опцията редактиране на притурката Публикации в блога.



Ще се отвори следният прозорец:



Слагате отметки пред елементите, които искате да се показват и запазвате промените. Нещата се елементарни и ще се спра само на две от тях.
Първото е Брой на публикациите на главната страница. За препоръчване е броят да е един или два. Изборът зависи от броя на другите елементи на страницата, за да няма празни участъци и всички да са на удобно място.
По-големият брой публикации забавя и зареждането на страницата, но изборът е преди всичко ваш.
Второто нещо е една интересна възможност за оценка на материалите: Реакции.
Както виждате имате възможност да редактирате и изберете какви реакции да предложите. За блоговете, които нямат бутони, това е отличен начин за да се уверите, че написаното от Вас е харесало и на някой друг.

4 Коментара:

Dani каза...

Благодаря ти ,Владо и този път ми помогна:)Поздрави:))

Ondine каза...

:)Първо да се извиня,че тук пиша!Спокойно можеш да го изтриеш;)
Имам едно такова питане, когато пиша отговор на места ми липсва аватара/включително и при мен/.Трих няколко неща в Пикасата,но отново зададох пътя до аватара .Някаква идея защо се получава така?Поздрави и благодаря предварително!
:)

Владимир Кабрански каза...

Табло за управление -Настройки- Коментари-намираш"Показване на снимката от потребителските профили в коментарите" и маркираш - Да.
За другите блогове, както разбираш нищо не може да се направи.А аватарът ти излиза от снимката в профила, с който си в blogger.

Ondine каза...

Благодаря,сега изпробвах/всичко, което си ми написал вече съм го направила/и се появи ...бъгава история!Мерси!

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo