неделя, 31 януари 2010 г.

Популяризиране на блог- Свежо.нет

Както споменах и в предишният пост, най-голямата и работеща социална мрежа в България е Свежо.нет. Днес ще дам моите препоръки за публикуване в нея. Самият аз за трети пореден път спрях качването на линкове от моят блог там. Дори съм поставил едно приминивно банерче в двата си блога. Накрая на поста ще обясня и защо.
Ще започна с малко история, като искам да подчертая, че изводите и нещата написани тук, са мое лично мнение и позиция. Всеки решава за себе си. Все пак в периодите, когато съм ползвал Свежо.нет съм бил винаги сред топ потребителите и съм понаучил нещичко. Бил съм и на върха и не го казвам за да се хваля, а за да разберете, че не говоря празни приказки.



Направих профил в Свежо.нет, още преди да имам блог, но не съм го ползвал активно. Трудно се ориентирах и на практика четях и гласувах само за популярните линкове. Всъщност нерегистрираните потребители, правят същото. Така популярните линкове набират значителен трафик, като част от него идва и от връзките на Свежо.нет с Гювеч и Вести. Обаче линковете, които нямат това щастие, често остават с по 2-3 прочита, а понякога и без тях.
Когато започнах да качвам линкове от своя блог, резултатът беше същият. Тъй, като според рекламата, ако линкът е интересен, той ще бъде оценен, реших че просто моите неща не струват. В рекламата пишеше, че и моят глас има значение и в началото вярвах и на това. Ползата от този етап беше, че попаднах на много нови блогове, които следя и до днес.
Най-странно ми беше, че хора, които не познавах, масово ме добавяха за приятел, а после дори не поглеждаха нещата, които съм качил. Затова пък гласуваха за тях. Както прочетох тогава в един пост на Wattie, за да успееш в Свежо, ти трябват много приятели, които гласуват като зомбита. Wattie, беше и един от най-върлите критици на Свежо и често пишеше по темата, но накрая май и той вдигна ръце.
Все пак след първоначалният период, намерих истински приятели там, а линковете ми взеха да се харесват и докато се усетя всеки втори ставаше популярен. Понаучих и много неща, за функционирането на сайта, но колкото повече научавах, толкова повече разбирах, че нещата, които се рекламират, като лице на Свежо.нет са просто заблуда.
Многобройните бъгове, пренебрежителното отношение на администраторите, ненавременните и избирателни им намеси в отношенията между потребителите, различният аршин за свои хора и чужди, бяха и остават неща, които не мога да приема.
Единствената ми полза беше, че намерих непознати за мен блогове и интересни публикации. Ще спомена и трафика, но това никога не е било нещо, на което съм обръщал прекалено внимание. За личните блогове, ако не гоните посещаемост, трафикът от свежо е нещо, което не оставя следи, както вятърът в косите. Всъщност оставя. Сдобих се с двайсетина последователи, които не са стъпили повече в моят блог.
Според мен, обаче ако блогът ви е на по-малко от година, публикуването в Свежо.нет е задължително. Линковете са nofоllow, но това не е от значение. Имате малък шанс да разширите списъкът на хората, които наистина се интересуват от вашият блог. Имате и минимален шанс линкът ви да стане популярен. С промените в Свежо.нет, шансовете ви са още по-малки, но друга възможност няма. Споменах, че анонимните посетители попадат и четат единствено популярните линкове. Част от потребителите бяха свикнали, да следят любимите си сайтове през профилите на приятелите си там, но с промените намирането им е непосилна задача.
Давал съм съвети на поне десетина блогъри и са били ефикасни. Днес няма да правя това. Просто ще кажа моето мнение, как един линк става популярен.
В старото Свежо имаше призив за гласуване. Днес вече го няма, но остава заблуждаващото описание за функционирането на сайта. Лозунгът беше: Интересното в нета определяш ти!
Само, че никога не е било така и по-старите потребители знаят това.
Първо: Анонимните гласове не оказват никакво влияние.
Второ: Гласовете на повечето от потребителите също нямат значение.
Трето: Гласовете на някои потребители, дори вредят на класирането.
Няма значение КАК се гласува, а КОЙ гласува. Много се е писало за алгоритъмът за подреждане на линковете. Кой ли не е опитвал да го разгадае, но никой не е успял. Причината според мен е, че такъв алгоритъм не съществува, а обяснението е толкова елементарно, че повечето потребители го знаят, но не им се иска да го повярват.
На първо и единствено място: Гласовете на отделните потребители тежат различно. Всеки потребител е виждал, как линкове стават популярни с по 7-12 гласа. Всички говорят, че това са бъгове, но ако бяха обърнали внимание на потребителите гласували за такива линкове, щяха да разберат.
Всъщност, кой линк ще стане популярен се определя от гласовете на 20-30 потребителя с „тежки” гласове. Самият аз на два пъти съм имал такъв глас. И в двата случая се появи след мой сигнал за бъг в сайта, а и в двата случая изчезна след мое оплакване. Такъв „тежък” глас имат и тримата администратори. Имат го и някои потребители, които за годината, когато ползвах сайта си правеха каквото искат, без да се съобразяват с правилата. Някои от тях, бяха наказани фиктивно, но виждам, че в новата версия вече и това е отпаднало. Няма да продължавам списъкът, но имам съвсем основателни съмнения, че тези гласове се определят служебно. Много са малко потребителите с „тежки” гласове, за които не мога да предположа, защо са получили такъв глас. Само, че в сайт, където всичко е решено предварително, аз нямам място. Не желая да се подмазвам на администраторите, както го правят някои потребители.
Ако искате посещения и популярни линкове, това е пътят. Който е готов да плати цената, може и да успее. Може пък и да имате късмет, някой от потребителите с тежки гласове да хареса вашите линкове. Достатъчно е двама с такъв глас да гласуват за вашият линк и той е популярен.
Няма да споря с никого и повтарям, че всеки избира сам.Това тук е моя лична позиция. Не съм правил точна сметка, но посещенията без Свежо.пет, спадат с около 20-30%. Все пак има по-важни неща. Както виждате забранителната лента на банера тук е тънка. Ако някой ден видя, че в Свежо.нет наистина има промени, ще се върна. Все още се логвам и подкрепям приятелите си там, но забелязах, че моят глас повече вреди, отколкото помага и сигурно ще престана да гласувам.
Единственото, за което съжалявам е, че загубих следите на част от приятелите си там, но ги намирам по другите социални мрежи или директно в техните страници.

.

17 Коментара:

frog and roll каза...

С две думи: загубена работа. :)

Владимир Кабрански каза...

Не въпрос на принципи и докъде можеш да стигнеш в правенето на компромиси. Спирал съм три пъти и съжалявам,че съм започвал отново:(. Това не говори добре за мен:))).

Пламен Бочев каза...

Бях ти написал един много дълъг коментар, който, когато опитах да го публикувам, изчезна. :)
Както и да е, няма да го пиша пак.
Както казах вчера в блога на Кръстю, ти си един от хората, които най добре могат да обяснят проблемите в "Свежо".

Поздрави!

Dani каза...

Добре е, че го споделяш :)Хубав ден от мен :)

Румяна Попова каза...

На същото мнение съм.От както са пуснали " Новия облик" на Свежо мой пост не влиза там.

dzver каза...

nofollow е от значение, разбира се. Моят блог е много силен и въпреки това понякога, при гугъл търсене на заглавието на някоя статия, излиза втори (или даже по-надолу), след собствената ми статия в свежо.

Водя упорита зарибителна кампания на момчетата от свежо да махнат nofollow.

Владимир Кабрански каза...

dzver,зная това, но тези, които гонят само посещаемост не ги интересува това. Надявам се да успееш в уговорките, защото ако се замислят от Свежо и те няма да загубят в дългосрочен план.Ако мога с нещо и аз да помогна ще го направя. За моете блогове съм решил, но новите се нуждаят от такава мрежа.

Valkocompany каза...

Много добре си описал механизма на Свежо,Владо.
А аз се чудех как такъв блог пълен с препечатки е винаги свеж :)
Извинявам се за линка
http://chrisbrown.log.bg/

dzver каза...

@krizt, всъщност сигурно ще загубят известна посещаемост, ако махнат nofollow, но ще стане бавно - имат стотици хиляди индексирани страници по стария начин, така че нищо няма да се промени в кратки срокове.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Искам да споделя със вас моя проблем относно свежо.нет.Проблема ми е следния,в момента се занимавам със едно форумче http://hellp.aydaforum.ru/forum.htm,в него нямам някакви амбиции за печалба,а по скоро през свободното си време да мога да бъда полезен на хората.Но може би откакто смениха визията на сайта си започна х да имам проблем със качване на темите.Както ида бъдат написани,в повечето случай ми дава некоректно им,или името е използвано.Опитах се няколко пъти да се обърна към хората отговорни за този сайт.Отговора им беше,че че трябвало да сменя така името,че да няма повторение.Вярвайте ми станах жонгльор докато се опитам да кача дадена тема със свободно име.Отново им каза,че за хост ползвам руския сайт http://rutube.ru/,който е много по голям и известен от колкото техния .И че никога не съм имал проблем със името на дадена статия или тема.Попитах ги защо не променят това нещо ,а те ми отговориха ,че всичко го правят в интерес на потребителя.И ето днес отново се опитвам да кача поселената си тема,но за жалост без успех.И така,ако някой може да ми помогне със нещо да ми пише.Благодаря за изгубеното ви ценно време.:)

Владимир Кабрански каза...

ugod , не си първият нито последният,който има този проблем. И аз съм писал, но администраторите на свежо са отзивчиви само в случай, че свежо ще има интерес. Наистина това е единствената мрежа, в която има подобно ограничение.Мисля,че е свързано с излизането на резултатите в търсачките, но ще запазя мнението си за някой друг път.
За да не ти се налага да слагаш удивителни знаци и да променяш думи, просто добавяй името на форума или направи така,че при автоматичното извличане името на форума да излиза зад или пред заглавието на линка.

Kal4o каза...

Адаш, и аз се зачудих за този пуст алгоритъм - забелязвам, че някои, откровено дебилни постове /били те "откраднати, напр. снимките", или просто глупави/ трупат невероятна популярност. Днес в топ нови от забавно вече шести час стои една статия с 12-13 прегледа и 9 гласа. Дори се изкачва на горе. Когато постнах първата си за деня, минути след това имаше 8 прегледа и 11 гласа и не влезе в топ нови...
Има нещо сбъркано...
Понякога наистина се чудя такива ли животни сме хората, че се подвеждаме по простотията с многото прегледи...
Не казвам, че не съм имал и аз не чак толкова интересни статии, станали популярни. Но голяма част от добрите ми останаха незябелязани в Свежо...

Владимир Кабрански каза...

Адаш, ще забележиш още много неща.Има време :а
Все още се налага, да го ползвам за колективните блогове, но докато няма конкуренция нещата ще са такива.

Kal4o каза...

Мдаа, трябва конкуренция - монополът е вреден...

Митко каза...

В рамките на един ден се регистрирах в Свежо, създадох блог, свалих набързо снимки от интернет, с които сглобих тъпичка статия, пуснах я в Свежо и с помощта на "свежи зомбита", които въобще не познавам, станах и аз свеж. Вижте документирано как успях да го направя
http://blog-360.net/razmisli/svejo-net/

Юрий каза...

Направих си блог, водя го от известно време и се изправих пред проблема с популяризирането. Като гледам, алтернативи на свежо.нет няма, и, каквото и да се говори за тях, сега отивам и се регистрирам.
http://www.sefteduanal.com

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo