понеделник, 25 януари 2010 г.

Популяризиране на личен блог- споделяне

Едно от най-препоръчваните неща за популяризиране е публикуването на линкове в социални мрежи. За разлика от описаните в предишният материал методи, които са пасивни, това е активен метод и изисква време и усилия. Публикуването в такива мрежи от една страна носи повече посещения на вашия блог, а от друга линковете там допринасят за по-добро класиране в търсачките. Не винаги, обаче е така. В България за съжаление има само една голяма и работеща социална мрежа. С добра маркетингова политика Свежо.нет се наложи и уби конкуретните си. За тези, които гонят единствено посещаемост, това е единствената възможност. За съжаление, липсата на конкуренция вреди и на Свежо.нет. В момента не мога да препоръчам без да си кривя душата, качването на линкове в Свежо.нет. Самият аз дори съм изработил и поставил примитивни банери в двата си блога- тук и в Нямам идея. Те изразяват най-добре позицията ми. Причините ще изложа в следващият пост, защото най-голямата мрежа в България, заслужава специално внимание. За една година, през която бях активен потребител на Свежо.нет, научих достатъчно. Бил съм постоянно в топ потребителите на седмицата и никога не съм отказвал помощ и съвет на хора с лични блогове. Мисля, че и администрацията на сайта не може да има никакви претенции към мен. Аз обаче имам към нея и след като на два пъти подновявах използването на сайта реших ,че всяко нещо си има граници.

В следващите редове ще споделя впечатленията си от няколко социални мрежи, които съм използвал или още го правя. Това са все мрежи, от където можете да получите и посещения. В предишният материал дадох линк към един добър списък с такива мрежи, но публикуването отнема време и е по-добре да се ограничите до три-четири.
Не очаквайте чудеса от тези мрежи. Вероятността никой да не обърне внимание на вашият линк е голяма. Нещо повече в някои от тях ще получите и отрицателни гласове. Често те не са свързани със съдържанието. В този смисъл избирайте мрежи без nofollow линкове, за да имате полза поне от това.

На първо място искам да препоръчам една сравнително нова мрежа - Uhaaa.net. От три-четири месеца тя е самостоятелна, а в момента има признаци на съживяване. Тери- системният администратор, винаги е на разположение за помощ и съвет и това е единствената мрежа, в която броят посещения и гласове е почти равен. Като недостатък ще спомена, проблемите със сървъра,които вече са отстранени, възможността за отрицателно гласуване и липсата на ограничение в броят на линковете. Все още мрежата е чиста от към спамери, но това в бъдеще може да се окаже проблем.
След нея поставям Мама и az.com . Не се притеснявайте от заглавието. Линковете са на различни теми, а и потребителите хвърлят по едно око.
Следващите няколко мрежи просто ще изброя, като работещи.
Единствената полза от тях е, че линковете не са nofollow.
Пирон.бг
Здравей.нет
bghot.net
EziTura.com
Ping.bg , също е стара мрежа. Няма много посетители и на теория са ви необходими само два гласа за да стане линкът популярен. Проблемът е, че има отрицателно гласуване и на практика мрежата е завладяна от два три сайта. Новите бързо са принудени да се откажат.Аз също спрях след такава насочена атака. Новите линкове са nofollow, което също е недостатък. Ping има и още една възможност- ping.bg/xchange/. Това е система от свързани с widget блогове, за обмен на посетители. Лично аз в началото на моят блог бях сложил такъв, но се отказах. Причината е, че за седмица при около 50 изходящи, нямах нито едно посещение към моят блог. Все пак за някого може да си окаже и добра възможност.
Ако пишех този пост миналата година, щях да поставя на първо място Pipe.bg. За съжаление, сайтът е оставен отдавна без поддръжка. В момента е цяло приключение е да се логнете, да не говорим за качването на линк.
Накрая ще спомена и една нова мрежа- Блогрегатор. Тръгна преди около седмица и още нямам завършени впечатления от нея. Направи ми впечатление, че добавя тези, които са дали линк към нея в Приятели. Това е полезно за блоговете, но ако само на това се разчита за популяризирането и след месец –два ще падне до нивото на останалите.
Въпреки големият брой мрежи в България, работещите се броят на пръсти. Не случайно повечето от тях крият статистиката на посещенията. Както казах в началото, единствената работеща е Свежо.нет.
Тук нарочно не включвам другите възможности за споделяне, като Facebook, edno23, Twitter. Линковете там са nofollow, но много хора предпочитат да четат от там. За тях ще пиша отделно.

.

5 Коментара:

frog and roll каза...

'Направи ми впечатление, че добавя тези, които са дали линк към нея в Приятели.'

Kъде е тoвa Приятели?

Valkocompany каза...

Някои могат да се опитат да вкарват в руски мрежи Аз го правя с променлив успех
Бутончето е Закладка
http://odnaknopka.ru/

Владимир Кабрански каза...

frog'n'roll, извинявам се,че забравих да сложа линк. Става въпрос за нещо,като блогорол- дори два, като някои блогове са включени и в двата. За първи път виждам такова нещо.

Valkocompany, ще погледна, но руските спамери ме притесняват.

Анонимен каза...

Помощ, направих сто бели, изтрих си профила в Гугъл и ...:(

Владимир Кабрански каза...

За съжаление нищо не може да се направи. Поне аз не зная.Ще трябва да започнеш отначало:(

Публикуване на коментар

:п :1а :2а :3а :4а :5а :6а :7а

Правила за съдържанието

Криейтив Комънс договор
Произведението използва Creative Commons Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България License. Моля, копирането на материали от тук, да става с указване на източника с реален линк.
Блог класация

За мен

Моята снимка
"Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!" Джордж Бърнард Шоу

Намерете ни във Facebook

  ©Другият - Всички права запазени

Template by Dicas Browser | Template original Dicas Blogger | Topo